Ny tillidsrepræsentant startede med at organisere kollegerne

For nyvalgte Birgitte Ravn Falk Hansen lå den første opgave lige for: Hun skulle skaffe flere medlemmer til FSL-klubben

D 1. september 2020

Hvis jeg skal være tillidsrepræsentant, vil jeg også have nogle medlemmer, jeg kan være tillidsrepræsentant for.

Sådan tænkte 47-årige Birgitte Ravn Falk Hansen, da hun i 2018 blev valgt som tillidsrepræsentant af og for lærerne på Vejlefjordskolen.

For den nyslåede tillidsrepræsentant var det vigtigt at få flere kolleger med i fagforeningen:

»Det nytter jo ikke noget, at jeg står helt alene ude på marken og råber. Hvis jeg som tillidsrepræsentant skal opnå resultater og være med til at sikre et bedre lærerliv, så må kollegerne melde sig ind og bakke op. Det var min tanke lige fra starten«, siger hun.

Stil bare spørgsmålet
Dengang var der kun ganske få medlemmer på den kristne, østjyske skole. Men i løbet af de første måneder flerdoblede den nyvalgte tillidsrepræsentant medlemstallet.

»I en periode ringede jeg til sekretariatets medlemsafdeling hver dag for at melde en kollega ind«, siger Birgitte Ravn Falk Hansen.

Hun forklarer sin succes med to ting: Hun havde et stærkt fokus på at skaffe flere medlemmer. Og hun tog den svære snak med kollegerne.

»Jeg greb fat i kollegerne og opfordrede dem til at blive medlemmer. Jeg snakkede også med dem, som jeg vidste, det ville svære svært at overbevise. I nogle tilfælde lykkedes det. Lærerne vil gerne være medlemmer af fagforeningen. De ved, at hvis vi skal have bedre forhold, må vi stå sammen«, siger hun.

Mange forstår ikke systemet
Når hun snakkede med kollegerne, opdagede Birgitte Ravn Falk Hansen, at mange ikke ved, hvorfor det er vigtigt, at de er medlemmer af netop Frie Skolers Lærerforening, og de forstår ikke forskellen på det at være medlem af en overenskomstbærende fagforening og at være medlem af en skoleforening, en a-kasse eller en af de gule fagforretninger.

Birgitte Ravn Falk Hansen forklarede kollegerne, hvad forskellen er, og hvorfor det er vigtigt, at de er medlemmer af Frie Skolers Lærerforening. Og i flere tilfælde fik hun medlemmerne til at melde sig ind.

»Som lærere ved vi godt, at vi er alt for sårbare, hvis vi står alene og forsøger at løse problemerne på egen hånd. Det går ikke. Vi opnår kun resultater i fællesskab«, siger hun.

JEG HAR MEGET STØRRE GENNEMSLAGSKRAFT NU, HVOR JEG HAR FLERE MEDLEMMER OG STØRRE OPBAKNING

Birgitte Ravn Falk Hansen

Spørgsmål til Birgitte Ravn Falk Hansen

Hvornår har man som medlem mest brug for sin tillidsrepræsentant?

»Når der er følelser på spil. Når du er bange, bekymret, ked af det. Hvis du bliver kaldt ind til en samtale, fordi et forældrepar har klaget over dig – så har du brug for en bisidder, som kender reglerne, og som kan holde hovedet koldt og tale din sag. Så har du brug for din tillidsrepræsentant«.

Er det ikke ligegyldigt, hvilken fagforening man er medlem af?

»Det tror mange, men det er det ikke. Jeg forklarer dem, at Frie Skolers Lærerforening har overenskomsten på området, så ingen andre fagforeninger kan hjælpe medlemmerne her på skolen. Sådan er det i den danske model. Mange ved det ikke, men når jeg fortæller det, forstår de det godt, og så melder de sig ind«

Mere inspiration for dig som tillidsrepræsentant