Når bladene falder, skal lønnen op

Agerskov Ungdomsskole har løftet fair lærerløn til et nyt niveau. Tillidsrepræsentanten Søren Mink giver her et godt råd

D 28. oktober 2021

Søren Mink vil ikke hævde, at Agerskov Ungdomsskole er lønførende i Sønderjylland. Men som skolens tillidsrepræsentant ved han, at skolen matcher folkeskolelærernes løn. Ikke bare folkeskolelærerne i Tønder Kommune, som Agerskov hører til, men folkeskolelærerne i den af de omkringliggende kommuner, som lønner sine lærere bedst. Og han ved, at han endnu ikke har mødt en fri skole, hvor forholdene er, så han kunne tænke sig at bytte.

Søren Mink ved godt, at hans erfaringer fra Agerskov Ungdomsskole ikke nødvendigvis kan overføres til alle. Men hvis han skal give et godt råd til sine tillidsrepræsentant-kolleger, lyder det: Flyt lønforhandlingerne til efteråret.

 

Søren Mink mener, at man som tillidsrepræsentant har en interesse i at forhandle om efteråret, inden skolen lukker næste års budget:

»Når vi afslutter de lokale lønforhandlinger lige inden budgettet skal vedtages, så ved skolens ledelse, hvor høje lønudgifterne, den skal lægge ind i budgettet. Det er en stor fordel for ledelsen. Det giver budgetsikkerhed. Og som tillidsrepræsentant viser du respekt for ledelsens arbejde og giver dem en vigtig brik til puslespillet«

Samtidig kan det være lettere for dig som tillidsrepræsentant at få lønkravene igennem. Hvis I forhandler, når årets budget er vedtaget, er det svært for skolens ledelse at udvide lønpuljen, for så skal den tage pengene fra nogen, som forventede at få dem. Når du forhandler, mens ledelsen arbejder på budgettet, kan ledelsen imødekomme jeres krav ved blot at justere på andre budgetkonti. Den skal altså ikke tage penge, som allerede er bevilget og budgettet. Det virker meget lettere.   

Så hvis du vil formulere Søren Minks råd op som et motto, må det lyde: Når bladene falder, skal du tage lønnen op.

deltag i debatten