»Vi skal være mange, for at det nytter noget«

DERFOR FRIE SKOLERS LÆRERFORENING: Jonas Borsøe Christensen, lærer på Viborg Idrætshøjskole og medlem af Frie Skolers Lærerforening

D 14. september 2020

Medlemskab

Hvorfor meldte du dig ind i Frie Skolers Lærerforening?

Det var ud fra en solidaritetstanke. Vi skal være mange, for at det nytter noget, og for at vi kan få mobiliseret højskolelærerne. Vi var lidt fagforeningshjemløse hos Dansk Magisterforening, for vi hørte aldrig rigtig til, selvom det var der, vi var. Jeg er ikke ideologisk, men arbejdsmæssigt er det i Frie Skolers Lærerforening, vi hører til.

Hvis en kollega kommer og spørger dig, hvorfor han eller hun skal melde sig ind i Frie Skolers Lærerforening, hvad svarer du så?

Der er to gode grunde til at melde sig ind. Den første er, at Frie Skolers Lærerforening allerede har vist sig som et sted, hvor vi kan få kompetent sparring og rådgivning. Foreningen har sat sig rigtig meget ind i, hvad der er gældende for vores område, og det bliver jo kun mere med tiden. Den anden er det fælles ønske om, at højskolelærerne får en overenskomst, som kræver, at vi står mange sammen.

Hvad håber du, at Frie Skolers Lærerforening kan gøre for dig som højskolelærer?

Jeg vil have en overenskomst, men jeg er ikke interesseret i en overenskomst bare for overenskomstens skyld. Det skal være en god overenskomst, som gavner lærerne, har respekt for skoleformen og tager hensyn til eleverne. Og det tror jeg på, at Frie Skolers Lærerforening kan gøre.

Hvis du skulle rådgive Frie Skolers Lærerforening om, hvordan foreningen bedst organiserer højskolelærerne, hvordan ville dit bedste råd så lyde?

Hav respekt for skolernes forskellighed, og vis, at I har det. Vi føler os meget forskellige på højskolerne, hvor hver skole har sin egen opbygning, undervisning og kultur, og vi betragter os som enormt frie skoler. Vi har vide rammer for at organisere vores arbejde og laver vores egne arbejdsplaner, og den grad af frihed vil vi gerne bevare.

deltag i debatten