»Skaf os tillidsrepræsentanter og en overenskomst«

DERFOR FRIE SKOLERS LÆRERFORENING: Inge Johnsen, lærer på Egtmont Højskolen og medlem af Frie Skolers Lærerforening

D 16. september 2020

Medlemskab
Overenskomst

Hvorfor meldte du dig ind i Frie Skolers Lærerforening?

Fordi Frie Skolers Lærerforening ved noget om kostskoleformen, og den viden og indsigt har jeg savnet i de andre fagforeninger, jeg har været medlem af. Hverken Dansk Musikerforbund eller Dansk Magisterforbund ved nok om kostskolelærerarbejdets særlige arbejdsform med undervisning, samvær og vagter.

Hvis en kollega kommer og spørger dig, hvorfor han eller hun skal melde sig ind i Frie Skolers Lærerforening, hvad svarer du så?

Fordi det er den fagforening, som kender til vores hverdags mange aspekter. Foreningen har en allround-forståelse af højskolelærernes særlige arbejdsbetingelser, hvor arbejde og privatliv nogle gange smelter sammen.

Hvad håber du, at Frie Skolers Lærerforening kan gøre for dig som højskolelærer?

Jeg håber, at foreningen kan organisere os og skaffe os en overenskomst. Det er på høje tid. Højskolelærernes vilkår er meget forskellige, og uden overenskomst kan det været vanskeligt at sikre ordentlige arbejdsbetingelser. Jeg håber, at der kommer nogle mere klare linjer, så vi kan koncentrere os om kerneydelsen – at lave en god højskole.
Men – slog det mig lige – så håber jeg også, at Frie Skolers Lærerforening kan hjælpe fremtidige højskolelærere, så de er bedre klædt på til højskolearbejdet, end jeg var, da jeg startede for 17 år siden. Der er meget i højskolelærerlivet, som man ikke kan forberede sig på, og der håber jeg, at Frie Skolers Lærerforening kan give en god introduktion for at undgå de oplagte faldgruber og løbende være en kvalificeret sparringspartner.

Hvis du skulle rådgive Frie Skolers Lærerforening om, hvordan foreningen bedst organiserer højskolelærerne, hvordan ville dit bedste råd så lyde?

Giv eventuelt medlemmer af Frie Skolers Lærerforening mulighed for et delt eller dobbelt medlemskab. Selv er jeg musiker. Jeg melder mig blandt andet ind i Frie Skolers Lærerforening for at være solidarisk med kollegerne, men jeg ville også gerne bevare mit faglige tilhørsforhold.
Et relateret ønske: Tilbyd medlemmerne specifikt kostskolerelevante kurser, som man ikke kan få andre steder.