Jorden løb igen en runde om solen og et nyt skoleår er begyndt

Et blogindlæg af Monica Lendal Jørgensen formand for Frie Skolers Lærerforening

D 17. august 2022

af Monica Lendal Jørgensen, Formand for Frie Skolers Lærerforening
Debat
Monicas mening

Hvert år i august er verden ny på skolerne. Der er nye elever på nye hold, og der er måske nye fag og nye kolleger. En travl tid er begyndt, og forhåbentlig har du haft en dejlig sommerferie, hvor depoterne blev fyldt op med oplevelser og ro og gode menneskers selskab.

Med hvert nyt hold elever følger nye opgaver, og selv om dine fag måske er de samme som før ferien, så er der i hvert fald nye elever at forholde sig til, og formodentlig også andre opgaver i tilknytning til undervisningen og samværet på skolen. Der er sikkert også et nyt skema. Du skal huske, at du som medlem altid kan få råd og vejledning om din arbejdstid ved at kontakte Frie Skolers Lærerforening.

Det gælder selvfølgelig også, hvis du er i tvivl om, om din løn er den rigtige. Skulle du faktisk være reguleret denne sommer, eller er du, der er ny, indplaceret på det korrekte løntrin? Og i en tid, hvor alle priser stiger, er det måske også på tide at være opmærksom på muligheden for at forhandle lokale løntillæg. Også det kan du tale om med en konsulent i Frie skolers Lærerforening.

På skolerne er der af gode grunde rigtig meget fokus på de nye elever, men det vigtigt at huske, at de nye lærere også har brug for særlig opmærksomhed i deres første år på skolen.

På rigtig mange skoler er der gode aftaler om, hvordan man modtager den nye kollega. Måske har man en mentorordning, hvor en erfaren lærer står til rådighed for sparring i forhold til undervisningen og i forhold til alle de praktiske spørgsmål. Måske er der afsat ekstra timer til den nye lærer, da det jo er indlysende, at der er behov for mere tid til forberedelse og refleksion, når man er ny. Det vigtigste er, at der er taget stilling til, hvordan man bedst hjælper den nye kollega i gang med et godt arbejdsliv på skolen.

I Frie Skolers Lærerforening har vi igen i år et tilbud om en mentoruddannelse for lærere på frie skoler, og jeg vil opfordre interesserede erfarne lærere til at tale med ledelsen om, hvorvidt det kunne være en god idé at tage kurset og blive klædt på til at modtage nye lærere på skolen.

Jeg ønsker alle – både erfarne og nyansatte – et rigtig godt skoleår, og jeg glæder mig, til vi ses på skolen, i kredsen, på vores kursuscenter, eller hvor vi nu mødes.

deltag i debatten