Sagen om betalt spisepause er udsat
Godt 1.100 ansatte på fire erhvervsskoler og to gymnasier må vente nogle måneder endnu på at finde ud af, om de har ret til betalt spisepause. Netop denne ret blev ellers skrevet ind som overenskomstsikret i OK18-forliget, men parterne har siden været uenige om fortolkningen.
En såkaldt faglig voldgift skulle oprindeligt have afgjort sagen i oktober i år, men afgørelsen vil nu tidligst komme i januar 2020. Forsinkelsen skyldes, at de involverede parter ikke har kunnet komme i mål med den oprindelige tidsplan.
Formand for Frie Skolers Lærerforening, Uffe Rostrup, ærgrer sig over, at en afgørelse i sagen lader vente på sig, men han faktisk havde håbet, at den nye regering var kommet lønmodtagerne i møde:
”Denne her sag havde været en oplagt mulighed for den nye regering for at styrke samarbejdet og tilliden mellem parterne, som den har sagt, at den ønsker. Det havde klædt regering at lægge sagen ned, og det synes jeg, de skulle have gjort”, siger Uffe Rostrup.
CFU: Overenskomsten gælder for alle
På de seks skoler, tvisten handler om, havde ledelsen fjernet den betalte spisepause inden OK18, og Moderniseringsstyrelsen mener derfor, at retten til betalt spisepause ikke gælder de ansatte på netop disse skoler.
Forhandlerne for de statsligt ansatte, CFU, mener derimod, at overenskomsten gælder for alle ansatte i staten, og ikke kun dem der havde ret til betalt spisepause før OK18.
Da parterne ikke kunne komme til enighed om en fortolkning, indbragte CFU sagen for Arbejdsretten. Afgørelsen i den faglige voldgift vil være bindende for alle parter.
De seks skoler
Med OK18 blev det den betalte spisepause ekspliciteret som en overenskomstsikret ret for offentligt ansatte.
Seks erhvervsskoler og gymnasier havde fjernet de ansattes betalte spisepause inden OK18, og det er rettet til betalt spisepause på disse skoler, sagen handler om.
De seks skoler er:
- H.C. Ørsted Gymnasium
- Grindsted Erhvervsskole
- AMU Vest
- Aarhus Private Gymnasium
- Roskilde Tekniske Skole
- TEC
Det står der om spisepause i OK18-aftalen
Parterne er enige om, at retten til betalt spisepause ekspliciteres som en overenskomstmæssig ret, hvor en sådan ret består i dag.
Retten til betalt spisepause bortfalder således ikke, selv om arbejdsgiveren forlænger pausens varighed og/eller giver afkald på den ansattes pligt til at stå til rådighed for arbejdsgiveren i pausen.