Vi skal ikke stikke vatpinde i næsen på os selv og vores kolleger

Hvis du bliver bedt om at corona-pode dig selv eller dine kolleger, bør du straks kontakte foreningen

D 5. februar 2021

af Mikkel Hvid, Kommunikationschef
Corona

Det kommer ikke til at ske – ikke med vores gode vilje.

Sådan lyder beskeden fra foreningens forhandlingschef, Jette Morsing, og formand Uffe Rostrup, efter at det er kommet frem, at nogle kommuner forventer, at lærerne skal pode sig selv og hinanden, når skolerne fra på mandag slår dørene op for 0.- til 4.-klasse.

I ministeriets retningslinjer for genåbningen står der, at lærerne (lige som andet frontpersonale) får ret til lyntest. Det er aftalt, at de skal testes op til to gange om ugen.

Den praktiske løsning har ministeriet overladt til kommunerne, og nogle kommuner foreslår altså, at lærerne skal teste sig selv og hinanden – eventuelt under supervision og efter en oplæringsperiode.

Men den løsning skyder både Jette Morsing og Uffe Rostrup nej.

»Det er en ommer«, siger Uffe Rostrup.

Jette Morsing peger på, at det ikke er lærerarbejde at pode, så hverken ledelsen eller kommunerne kan pålægge lærere at udføre opgaven:

»Det vil være i strid med overenskomsten. Lærerne er ansat til at undervise – ikke til at teste, pode og udføre sundhedsarbejde«, siger hun. 

Afvis frivilligt at teste
Lærerne bør heller ikke frivilligt påtage sig opgaven, hvis skolens ledelse opfordrer til det, mener Jette Morsing:  

»Det er grænseoverskridende, at man skal teste eller lade sig teste af en kollega. Det går simpelthen ikke«, siger hun og sender følgende råd til lærerne:

»Lad være med at påtage dig opgaven frivilligt. Og hvis ledelsen pålægger dig at teste dig selv eller dine kolleger, skal du bede om at få det på skrift. Og så skal du straks – som i straks! - kontakte foreningen, så vi her fra sekretariatet kan tage hånd om din konkrete situation. Du må ikke agere imod ledelsens pålæg uden at rådføre dig med os først«, siger forhandlingschefen. 

Foreningen lobbyarbejder for en løsning
Uffe Rostrup og foreningen har kontakt til ministerierne og Kommunernes Landsforening og arbejder for at finde en løsning, som respekterer overenskomsten og er tryg for lærerne.

deltag i debatten