Vi har et møde med Sophie Løhde … nu helt uden betaling!

Et blogindlæg af FSL-formand Uffe Rostrup

D 20. april 2017

Uffes uforbeholdne

Så lykkedes det endelig at få et møde med Sophie Løhde (V). Som minister for offentlig innovation er hun den øverste arbejdsgiver på det frie skoleområde, men at få et møde med hende har bestemt ikke været let.

Jeg har således forsøgt at få et møde mange gange – også med skiftende finansministre gennem tiden. Det blev til venlige afslag fra Claus Hjort Frederiksen (V) – og slet intet svar fra Sophie Løhdes ministerium, som jeg ellers skrev til tre gange.

Men så var det jo, at Venstre kickstartede en liberal erhvervsklub, hvor jeg som formand for Frie Skolers Lærerforening kunne få lov til at møde statsministeren, finansministeren og beskæftigelsesministeren i hyggelige omgivelser på Marienborg for den nette sum af 20.000 kr. Pengene skulle gå i Venstres partikasse. Det takkede jeg nej til. 

 

Jeg synes ikke, at man skal betale for at få et møde med sin arbejdsgivermodpart eller for et møde med en minister. Det er ikke demokrati i min optik.

Radio24syv fulgte op på sagen, og senere gjorde ”Jersild uden Spin” det samme . Og pludselig fik jeg et opkald fra ministersekretæren, som tilbød mig et møde med ministeren – vel at bemærke UDEN betaling. Det er jeg rigtig glad for.

Og der er nok at tale om. Der er ingen tvivl om, at vi skal vende det statslige nylønssystem, som ganske enkelt ikke duer på det frie skoleområde.
Der er således 1.500 kr. i forskel mellem en gennemsnitlig lærerløn i folkeskolen og på en fri grundskole og hele 2.400 kr. per mand per måned mellem folkeskolen og en efterskolelærer. Det synes jeg, at vores øverste arbejdsgiver skal vide og forholde sig til.

Herudover har vi oplevet, at Moderniseringsstyrelsen (som er den styrelse under Finansministeriet, som vi forhandler overenskomst med) gennem de seneste 10 år har forandret holdning til aftaleforhandlingerne.

Hvor det tidligere handlede om at sikre de statslige institutioner det bedst mulige udgangspunkt for at lykkes med opgaven herunder også de frie skoler, så oplever vi i dag, at det for Moderniseringsstyrelsen handler om at få de ansatte til at løbe længere og længere på literen – en øvelse, som ikke kan fortsætte.

Gode og holdbare løsninger bliver til i fællesskab mellem arbejdsgivere og arbejdstagere. Der skal finde reelle forhandlinger sted, som fører til forhandlede løsninger og fælles resultater.
Det vil helt sikkert også blive et emne på mødet med ministeren i næste uge.

Herudover forestiller jeg mig også, at det vil blive aktuelt at høre ministeren om, hvad hendes intentioner er med den statslige sektor og ikke mindst det frie skoleområde.

Så som sagt: Der er nok at tale om, og jeg glæder mig til at møde ministeren.

God uge

 Uffe Rostrup, formand for Frie Skolers Lærerforening

deltag i debatten