Uffe Rostrup: ”Tåbelig debat om, hvor lønnen stiger mest”

Det giver ikke mening at sammenligne lønstigninger, når resultatet afhænger af, hvornår man regner fra, mener FSL-formand

D 20. december 2017

af Mikkel Hvid, Kommunikationschef

De offentlige overenskomstforhandlinger, som Frie Skolers Lærerforening er en del af, blev indledt med et brag.

Arbejdsgivernes topfigur, innovationsminister Sophie Løhde (V), sagde i et interview med Børsen, at de offentligt ansattes løn siden 2008 er steget mere end de privatansattes, og – fortsatte hun – det lønforspring skal lukkes ved de kommende forhandlinger. Med andre ord: Forvent ingen eller minimale lønstigninger. Eller direkte løntilbagegang.

Men diskussionen om stignignsprocenterne er fuldkommen tåbelig, mener formanden for Frie Skolers Lærerforening, Uffe Rostrup:

»Det er helt tosset at slå hinanden i hovedet med tal og procenter. For det er helt vilkårligt, hvem der har fået mest. Det afhænger af, hvilket årstal man regner fra«, siger han.

Lønnen vokser forskelligt
Hvis man – som Sophie Løhde – ser på lønudviklingen fra 2008 til i dag, er det korrekt, at de offentligt ansatte har haft en bedre lønudvikling. Blandt andet fordi overenskomstforhandlingerne i 2008 gav gode lønstigninger til blandt andre lærerne.

Hvis man regner fra 2011 og til i dag, har de privatansatte til gengæld haft en bedre lønudvikling end de offentligt ansatte. Og hvis man regner fra 1996, hvor der blev indført en reguleringsordning, følger sektorerne hinanden.

Men, understreger Uffe Rostrup, ser man på lønniveauet i stedet for lønudviklingen, så er der til gængæld ingen tvivl om, hvor man tjener mest. 

»De frie skoler er undtagelsen, som bekræfter reglen. Ellers er de private lønninger højere«, siger han.

Og ifølge Uffe Rostrup er der ingen gode argumenter for at kræve løntilbageholdenhed af de offentligt ansatte:

»Krisen er ovre. Vi viste mådehold under finanskrisen, så nu må arbejdsgiverne også være parate til at udvikle lønnen. Det har vi en forventning om«, siger Uffe Rostrup.

Ordning favoriserer privatansatte
Innovationsminister, Sophie Løhde, har ingen grund til at frygte, at lønudviklingen i det offentlige skal overstige den på det private arbejdsmarked.

Siden 1996 har overenskomster indeholdt en reguleringsordning, som sikrer, at lønnen på det offentlige område ikke kan stige mere end lønnen på det private. Fra 2016 har reguleringsordningen endda favoriseret de privatansatte.

Ordningen betyder, at hvis de private lønningen stiger mere end de offentlige, så udmøntes 80 procent af merstigningen automatisk i de offentlige lønninger Men hvis det offentlige får højere lønstigninger end i det private, modregnes merstigningen med 100 procent.

»Med det privatlønsværn kan vi umuligt indhente eller overhale de privatansattes lønudvikling«, siger Uffe Rostrup.

deltag i debatten