Uffe Rostrup kritiserer tilsynets langsommelighed

Det går alt for langsomt med at behandle sager, hvor skoler får fjernet deres tilskud, mener Frie Skolers Lærerforenings formand Uffe Rostrup.

D 26. september 2018

af Mikkel Hvid, Kommunikationschef

Frie skoler, der er under tilsyn, risikerer at gå konkurs, inden tilsynet får sagen færdigbehandlet, og det er fuldkommen urimeligt over for skolerne, siger formanden for Frie Skolers Lærerforening, Uffe Rostrup, i et interview med Altingets uddannelsesportal.

Uffe Rostrup henviser til sagen om Lykkeskolen i Aarhus. Her fratog Styrelsen for Uddannelse og Kvalitet (STUK) skolen dens tilskud. Skolen klagede til ombudsmanden over tilsynets afgørelse og sagsbehandling, men fordi tilskuddet allerede var blevet fjernet, gik skolen konkurs, inden ombudsmanden nåede at svare.

»Det er ganske enkelt ikke rimeligt over for skolerne«, siger Uffe Rostrup. Han mener, at ankemuligheden ikke er noget værd, hvis tilskuddet allerede er væk, for så vil de fleste skoler gå konkurs.

Endnu mere grotesk ser det ud for en større københavnsk privatskole. I maj kom STUK’s foreløbige afgørelse, og med den blev skolens tilskud fjernet. Den endelige afgørelse fra STUK kom i går – fire måneder senere. Skolen måtte altså overleve i fire måneder uden tilskud, mens tilsynet færdigbehandlede sagen.

En så lang sagsbehandlingstid er urimelig, siger Uffe Rostrup. Han mener, at STUK enten har for mange sager eller for lidt personale:

»STUK gaber over for mange sager ad gangen, så det ikke får dem afsluttet. Det betyder, at skoler hænger til tørre alt, alt for længe«.

I en kommentar til Altinget svarer STUK, at det ”… alene tilbageholder tilskud, når det er nødvendigt for at varetage statens kreditorinteresser”.

STUK’s direktør, Birgitte Hansen, lover dog i Altinget, at styrelsen fremover vil informere skolerne om den forventede sagsbehandlingstid og også om udsættelser af forventede afgørelser.

deltag i debatten