Uffe Rostrup: ”Hverken helt godt eller helt skidt”

Rapporten viser, at arbejdstidskommissionens medlemmer ikke er vant til at indgå og forhandle overenskomster, mener formanden for Frie Skolers Lærerforening

D 17. december 2019

af Mikkel Hvid, Kommunikationschef

Formanden for Frie Skolers Lærerforening, Uffe Rostrup, tænker længe, da han bliver spurgt om sin umiddelbare reaktion på arbejdstidskommissionens rapport.

»Det er svært«, siger han.

Han mener, at rapportens analyse af lærerarbejdet og skolernes hverdag er rigtig god.

»Der kan jeg sagtens genkende lærervirkeligheden – også på det frie skoleområde«.

Omvendt er han ikke begejstret for de konkrete anbefalinger, som kommissionen kommer med:

»De er i bedste fald… lad mig sige: mangelfulde«.

Den gode vilje spøger
Alt i alt er det hverken rigtig godt eller rigtig skidt. Og, siger formanden for de frie skolers lærere, det er tydeligt, at kommissionens medlemmer består af skolefolk og forskere, men at der ikke er nogen, som er vant til at indgå og forhandle overenskomster:

»Kommissionen identificerer en række helt reelle udfordringer. Men når det kommer til løsningerne, tager den udgangspunkt i de skoler, hvor det fungerer, i pæne hensigtserklæringer og den gode vilje. Der er for lidt, som helt konkret binder og sikrer løsningerne på de udfordringer, analysen viser, og det er et problem«, siger Uffe Rostrup.

Formanden håber
Men, fortsætter han, hvis parterne på det kommunale område, Kommunernes Landsforening og Danmarks Lærerforening, tager udgangspunkt i analysen og de problemer, der identificeres i analysen, så kan kommissionens arbejde godt blive en ny start for arbejdstidsforhandlingerne.

Og gårsdagens pressemøde om rapporten viser, at der er investeret så meget politisk kapital i ny start-projektet, at parterne vil og skal finde hinanden, siger Uffe Rostrup.

»Viljen til og ambitionen om at finde en ny arbejdstidsaftale er tydeligvis til stede hos begge parter, så jeg er håbefuld«, siger han.

Se kommisionen anbefalinger og forslag

Klik på billedet for at hente hele rapporten.

deltag i debatten