Uffe Rostrup: "Genåbningen skal være så tryg og sikker som mulig"

Frie Skolers Lærerforening fokuserer på overholdelse af retningslinjer i den fortsatte genåbning af skolerne. Medlemmer opfordres til at kontakte foreningen, hvis skolen ser stort på smitterisiko og arbejdsmiljø.

D 25. februar 2021

af Mikkel Hvid, Kommunikationschef

Formanden for Frie Skolers Lærerforening, Uffe Rostrup, nægter at deltage i den uskønne konkurrence om, hvem der kan kræve mest genåbnet og hvem der kan pege på flest ulogiske konsekvenser i den førte politik. Det vil han ikke:

»Det er Folketinget og myndighederne der afgør, hvad vi skal åbne, hvornår vi skal åbne, og hvor meget – det er ikke mig«, siger han.

Uffe Rostrup lægger sit fokus et andet sted: Når nu skolerne langsomt genåbner, skal det foregå så trygt og sikkert som muligt:

»Det er det, som betyder noget for os, og det er her, vi kan gøre vores indflydelse gældende«.

For Uffe Rostrup handler det først og fremmest om at gøre retningslinjerne så klare som muligt.

»Vi vil gerne have så mange regler, som muligt, og så få anbefalinger. Selv om vi nu ved, at ministeriet forventer, at også anbefalinger overholdes«.

Dernæst handler det om at sikre, at skolerne efterlever regler og anbefalinger.

»Retningslinjerne er der af en grund. De skal begrænse smitten på skolerne og dermed mindske risikoen for de lærere, som skal på arbejde. Derfor skal skolerne planlægge, så den enkelte lærer møder så få elever som muligt, så pauser ligger forskudt, så kontakten mellem eleverne minimeres, så der bliver gjort ordenligt rent, og så de almindelige anbefalinger om sprit, håndvask og host i albuen indskærpes og efterleves«, siger han.

Som noget nyt bliver det også vigtigt, at skolerne sørger for, at lærerne kan blive testet to gange om ugen, og at testen gennemføres professionelt, og så det er trygt for den enkelte. Det bliver en vigtig opgave for skolerne:  

»De skal sørge for, at testfaciliteterne er på plads, når lærerne og eleverne møder ind«, siger han.  

Foreningen lægger så meget kommunikativt og politisk pres på skolerne som muligt. Samtidig opfordrer foreningen medlemmer og tillidsvalgte til at kontakte foreningen, hvis de oplever, at deres skole ser stort på smitten og arbejdsmiljøet.

»Vi vil gøre, hvad vi kan, for at få skolen til at leve op til sit ansvar«, siger Uffe Rostrup.

Endelig peger Uffe Rostrup på, at medlemmer, som bliver smittet med corona, bør kontakte foreningen, hvis de mener, at de er blevet smittet på jobbet.

»Vi kan hjælpe med at anmelde det som en arbejdsskade. Og det er vigtigt at få det gjort, hvis man bliver alvorligt syg eller får eftervirkninger«, siger Uffe Rostrup.

deltag i debatten