Uffe Rostrup: ”Arbejdsgiverne risikerer at tabe freden”
Sammenbrud og konfliktvarsler – nyhederne trækker dybe rynker i panden hos formanden for Frie Skolers Lærerforening, Uffe Rostrup. Han frygter, at arbejdsgiverne er ved at tabe freden, og dermed vil der blive ekstra langt til et godt samarbejde mellem parterne på statens område:
»Den gyldne regel i alle former for forhandlinger er, at man skal lave løsninger, så begge parter kan se sig selv i øjnene bagefter. Det nytter intet, hvis kun den ene part får noget ud af det. Men det virker, som om Moderniseringsstyrelsen og arbejdsgiverne har glemt den regel«, siger han.
I 2013 fik lærerne stokkebank, og der var intet i det indgreb (eller overgreb), som de kunne glæde sig over. Derfor var 2013 og lov 409 ødelæggende for det efterfølgende samarbejde.
Men tiden går, og denne gang har Moderniseringsstyrelsen og de kommunale arbejdsgivere muligheden for at forhandle samarbejdet tilbage på ret kurs:
»De skal bare vise os en udstrakt hånd. De skal vise, at de ved, at de ikke kan få alt, hvad de peger på. Den forståelse vil være afgørende for samarbejdet og for en løsning på ok18-konflikten«, siger Uffe Rostrup.
Men han mener, at Moderniseringsstyrelsen misser pointen og stiller alt for ultimative og radikale krav:
»I forhandlingerne har de ikke vist nogen som helst interesse for at vinde freden. De tromler bare videre ad deres vej uden blik for, at vi som faglige organisationer også skal have noget, så vi kan opfordre vores medlemmer til at stemme ja. Og uden forståelse for den anden parts behov, er der ingen løsning«.
Uffe Rostrup mener, at de faglige organisationer har vist den rette forhandlingsånd og kompromisvilje:
»De krav, vi stiller, er tilpasset til situationen. Vi kræver ikke en professionsaftale, vi vil ikke rulle situationen tilbage til før 2013. Vi ved, at det ikke er realistisk, og derfor stiller vi krav, som respekterer vores modpart og den situation, vi sammen står i. Vi overholder forhandlingens gyldne regel. Men det gør arbejdsgiverne ikke«, siger Uffe Rostrup.
Og det er hans helt store OK18-ønske:
»Jeg kunne virkelig godt ønske mig, at Moderniseringsstyrelsen viste os, at de forstår forhandlingens dynamik, og at de er opmærksomme på, at vi også har nogle behov, ønsker og forventninger. Hvis jeg får det ønske indfriet, er jeg sikker på, at vi også kan finde en ok18-aftale«.