Stresscoach: Giv slip på eleverne i julen

Du kan ikke sørge for, at alle elever får en god jul, selvom du gerne vil gøre noget godt for dine elever. Ting, du ikke kan ændre på, skal du lægge bag dig for at passe på dig selv, siger stresscoach

D 21. december 2018

af Mette Søndergård, Redaktør

Julen er tiden, hvor man gerne vil have, at alle skal have det godt, og hvor man gerne vil gøre noget godt for hinanden. Men man kan ikke gøre julen god for de elever, der har det svært, kommer fra sårbare eller udsatte familier, eller for eleven, der har mistet et nært familiemedlem op til jul.
Og det kan give mentalt stress, at man ikke kan gøre noget for de elever, og at verden ikke er, som man gerne vil have den til at være, fortæller stresscoach Bjarne Toftegård.

Grundlæggende er det, fordi man vil andre det godt, og især hvis der er nogle, der ikke har det godt. Stress kommer, når verden ikke er, som man vil have, at den skal være, siger han.

"Hvis man har en indbygget forventning om, at man skal hjælpe folk, der ikke har det godt, så kan det være svært at lægge fra sig – især hvis man har en vished om, at der er børn, der ikke har det godt i julen. Man kan godt blive ramt følelsesmæssigt og få dårlig samvittighed over, at man ikke kan gøre noget, og at det er synd for eleven".

Sker det, er det vigtigt at få det ud af hovedet, enten ved at skrive sine tanker ned eller tale med nogen, der er gode til at lytte. Det gælder om at få det, der fylder, ud af hovedet. Helt praktisk skal man indse, at man ikke er sine tanker, men at man har tanker, forklarer Bjarne Toftegård.

Tanker kommer fra underbevidsthed og bobler op til bevidstheden. Han illustrerer det med en række trolde, der sidder nede i underbevidstheden og gør bevidstheden beskæftiget.

"Det kan være: Hvordan går det nu med den og den. Men det kan også være, at jeg burde gør det, eller jeg burde gør det. Kunsten er at lade være med at holde fast i tankerne – men bare lad dem boble igennem hovedet", siger Bjarne Toftegård.
En måde at gøre det på, når man eksempelvis bekymrer sig om en elev i julen, er at takke sin trold for at præsentere den tanke – men hurtigt sige farvel til tanken igen.

Tanker kommer om natten
Det er vigtigt at lade tankerne komme op til overfladen og ikke lægge låg på dem. For tanker, der ikke kommer om dagen, har en tendens til at komme, når man skal sove eller om natten.
Det nytter ikke at diskutere med troldene, man skal stoppe diskussionen og ikke gå ind i, om man kunne have gjort noget anderledes.

"Sig tak trold og farvel trold. Vi er ikke vores tanker, vi har tanker. Men accepter, at man har disse tanker, der kommer, fordi man er en omsorgsfuld person", forklarer Bjarne Toftegaard.

Virker det ikke, kan man også vælge den hårde metode med en elastik rundt om håndleddet, så man kan give sig selv smæk, hver gang tankerne dukker op.

"Det virker i løbet af få dage, for det gør ondt. Når man har noget specifikt, der fylder meget, så er det et virkningsfuldt redskab til tanker, som ingen nytte gør. Den anden teknik skal man træne sig i".

Læs mere om 

deltag i debatten