Skoleledere kan straffes med fængsel for ikke at underrette

Fra 1. januar 2019 kan det koste skoleledere op til et års fængsel at bryde den særligt udvidede underretningspligt i serviceloven

D 14. januar 2019

af Mikkel Hvid, Kommunikationschef

Skoleledere kan komme ind og ruske tremmer i op til et år, hvis de ikke underretter om elever, som mistrives. Det vedtog Folketinget, kort før medlemmerne fløj på juleferie.

Lovforslaget, der skærper straffelovens bestemmelser om blandt andet pligtforsømmelser, er en del af regeringens ghettoplan. I Folketingets debat om lovforslaget blev det af fortalerne nævnt, at især skoler og institutioner i ghettoområderne undlader at underrette. Der blev dog ikke nævnt navne eller fremlagt nogen form for dokumentation for denne sammenhæng.

I det oprindelige lovforslag kunne lærere også straffes med fængsel, men den bestemmelse blev fjernet undervejs i lovarbejdet.

Lov 22, som forslaget er en del af, blev vedtaget med stemmer fra Venstre, Socialdemokraterne, Dansk Folkeparti, Liberal Alliance og Det Konservative Folkeparti. Imod stemte Enhedslisten, Alternativet, Radikale Venstre og Socialistisk Folkeparti. 

deltag i debatten