Sådan får Intensiv smitteopsporing betydning for dig

Sundhedsmyndighederne ændrer strategi for test og smitteopsporing på corona-virussen. Til strategien hører også klare anbefalinger om isolation og bedre isolationsmuligheder.

D 14. maj 2020

af Mikkel Hvid
Corona

En ny strategi for corona-smitteopsporing betyder, at Sundhedsstyrelsen nu beder alle, der er testet positiv for coronavirus, om at kontakte de personer, de har været i nær kontakt med, deres såkaldte ”nære kontakter”. De nære kontakter opfordres til at henvende sig til deres egen læge, så de kan blive testet og holde sig isolation, indtil de har modtaget testsvaret.

Følgende personer betragtes som nære kontakter:

  • personer, som bor sammen med en smittet
  • personer, der har haft direkte fysisk kontakt (for eksempel ved et kram) med en smittet
  • personer, der har haft ubeskyttet og direkte kontakt til sekreter fra en smittet (for eksempel er blevet hostet på eller har berørt et brugt lommetørklæde m.v.)
  • personer, der har haft tæt (mindre end en meter) ansigt-til-ansigt-kontakt i mere end 15 minutter med en smittet person (for eksempel samtale med personen)
  • Sundhedspersonale og andre, som har deltaget i plejen af en patient med corona, og som ikke har benyttet værnemidler på de foreskrevne områder.

Den smittede er syg og er derfor berettiget til løn under sygdom. Den nære kontakt er i isolationsperioden hjemsendt af sundhedsmyndighederne og har derfor ret til løn under lovligt fravær.

Du kan læse meget mere om forholdsregler både for den smittede og for den nære kontakt på Sundhedsstyrelsens hjemmeside.

deltag i debatten