Restriktionerne tager stadig ikke nok hensyn til lærerne på skolerne

Et blogindlæg af Uffe Rostrup, formand for Frie Skolers Lærerforening.

D 26. oktober 2020

Uffes uforbeholdne
Debat

I fredags fik vi igen nye coronarestriktioner i Danmark. Det mest bemærkelsesværdige var sænkningen af forsamlingsforbuddet til 10 personer – dog ikke gældende for arbejdspladser og uddannelsesinstitutioner.

Forbuddet har stor betydning for foreningens aktivitetsniveau, da vi ikke kan afholde arrangementer i den kommende tid. Men det er selvfølgelig en lille ting i forhold til de mange bekymrede lærere, som hver dag skal have hverdagen til at fungere på skolerne.

Derfor er vi som forening meget optaget af og involveret i at værne om arbejdsmiljøet på de frie skoler i denne underlige tid.

Efter de nye restriktioner har vi igen valgt at skrive til undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil, da ministeriets udmeldinger stadig ikke tager hensyn til den svære situation, mange lærere står i.

I mailen til ministeren kritiserede vi beslutningen om at gennemføre brobygningsforløbene. Mandag besluttede ministeren så at aflyse brobygningen – det hilser den beslutning med glæde. 

De nye restriktioner slår fast, at det er op til den enkelte lærer at vurdere, om man ønsker at bruge mundvisir. Det synes jeg er en rigtig god ide. Som jeg skrev i et lignende indlæg i sidste uge, så fordrer denne svære situation, at vi giver plads til hinanden. Jeg synes i den forbindelse, at det ville være helt rimeligt, at arbejdsgiverne rent faktisk stiller visir til rådighed for dem, som ønsker at benytte sig af dem sådan – det er et værnemiddel, som bruges i forbindelse med arbejdet, og det bør ikke være en udgift, der skal bæres af den enkelte.

Desværre får vi i øjeblikket en række henvendelser om, at mange skoler slækker på rengøringsstandarden. Det er ikke en nyhed. Det har vi allerede for over en måned siden påpeget over for ministeren. Vi ønsker, at der kommer klare retningslinjer for, hvor meget der skal gøres rent, og at rengøringen foretages af professionelt personale. Anbefalinger kan ikke bruges til noget i denne sammenhæng – der skal klare anvisninger til.

Søndag skrev jeg igen til ministeren for at få hende til at tage lærernes arbejdsmiljø mere alvorligt. Samtidig vil jeg gerne appellere til de ledere, som eventuelt læser dette indlæg, om igen at få sat rengøringsstandarden op til det nødvendige niveau i forhold til den krise, som vi står i.

Vi har brug for alle gode kræfter, og derfor har vi ikke råd til at skoler lukker ned eller bliver store super smittespredere. Vi har alle sammen et ansvar. Men regeringen har også muligheden for at handle og udstikke mere klare retningslinjer, og det er det, vi har brug for lige nu.

deltag i debatten