Rachel Röst modtager Frie Skolers Lærerforenings Børnekulturpris 2021

På foreningens repræsentantskabsmøde 2021 har stifteren bag organisationen 'Læs for livet', Rachel Röst, netop modtaget Frie Skolers Lærerforenings Børnekulturpris på 50.000 kroner.

D 4. november 2021

af Rasmus Agertoft Iversen, Konsulent

Når udsatte børn og unge på børnehjem, behandlingssteder, ungdomspensioner og andre steder får tilbudt deres eget, lille bibliotek, hvor de selv får lov til at bestemme, hvilke bøger og litterære genrer der skal stå på hylderne – så skaber det en helt unik adgang til bøgernes univers, som kan være livsændrende.

Den adgang og mulighed skaber organisationen ’Læs for livet’, hvis formål er at bekæmpe ulighed og skabe social forandring gennem læsning. Indtil videre har ’Læs for livet’ bygget 300 små biblioteker landet over, og i dag 4. november har stifteren bag organisationen, Rachel Röst, modtaget Frie Skolers Lærerforenings Børnekulturpris 2021. 

Prisoverrækkelsen foregik på foreningens repræsentantskabsmøde, der afholdes 4.-5. november i Nyborg. Nuværende næstformand og kommende formand Monica Lendal Jørgensen begrunder valget af prismodtageren således:

»Vi har i år valgt at tildele Børnekulturprisen til Rachel Röst for hendes initiativ til og arbejde med ’Læs for livet’, fordi vi gerne vil anerkende det store arbejde, som hun og andre frivillige gør for nogle af de allermest sårbare børn og unge i Danmark.

Som lærere på frie skoler har vi et naturligt ønske om at medvirke til at forbedre forholdene for alle børn, der har det svært, hvis vi kan. Derfor vælger vi i Frie Skolers Lærerforening at uddele Børnekulturprisen til et virkelig godt projekt, som kombinerer børn og kultur på smukkeste vis. Litteratur til udsatte børn og unge giver enorm god mening – og vi håber, at prisen kan medvirke til, at flere bliver opmærksomme på projektet«. 

Bøgerne var hendes åndehul

Rachel Röst modtog prisen ved repræsentantskabsmødet, hvor hun gik på talerstolen foran mange hundrede lærere:

»Tusind, tusind tak. Jeg er meget berørt over den store ære, det her er, og jeg er glad for, at I har fået øje på det og den indsats, vi laver. Tak, fordi jeg må tage jeres tid og fortælle, hvordan vi arbejder«, sagde Rachel Röst. 

Hun fortalte, at ’Læs for livet’ arbejder ud fra en devise om, hvordan litteratur kan forandre liv. Det har hun nemlig selv oplevet.

I 2012 gik Rachel Röst og var meget provokeret af politik, der efter hendes opfattelse var fyldt af spareknive og folk, der sparkede nedad. Hun havde en fornemmelse af, at nogen burde gøre noget. En aften fandt hun ud af, at nogen måske var hende. Hun vidste, at der stod mange børnebøger i overskud rundt omkring, og det gav hende en idé.

»Jeg er vokset op i Urbanplanen på Amager – en betonlabyrint, en boble i sig selv. Min familie var mormoner, min far var meget religiøs. Så bøger var et frirum for mig. Det var der, jeg fik lov til at trække vejret, et åndehul. Det var en overlevelsesmekanisme. Da jeg blev anbragt på en ungdomspension som 16-årig, var der ingen bøger. Så med ’Læs for livet’ kunne jeg bidrage ved at give bøger til andre unge«.

Da hun havde fået samlet nok bøger sammen til at sammensætte det første bibliotek, tog hun ud for at tale med tre drenge på et asylcenter om, hvad de gerne ville læse. Den samtale er fortsat et vigtigt redskab i ’Læs for livet’, for oplevelsen har ætset sig ind i Rachel Röst:

»Hvis jeg hjemme fra min stue skulle gætte mig til, hvad asylcenterdrenge gerne ville læse om, så ville jeg gætte forkert«.

I dag har ’Læs for livet’ skabt over 300 biblioteker i hele landet.

Om Rachel Röst

Rachel Röst er cand. mag i litteraturvidenskab og har tidligere udgivet to børnebøger. I foråret 2021 udgav hun den autofiktive debutroman ’Grundvold’, hvor to tredjedele af handlingen bygger på hendes eget liv.

Röst voksede op i en mormonfamilie i Urbanplanen på Amager, hvor faderen var familiens ultimative overhoved og kontrollør, og moderen gik hjemme, for der var kvindens plads. Forrådskammeret var fyldt op til verdens undergang, mens Röst og hendes søstre blev sendt i skole på tomme maver, i gammeldags tøj og med Mormons Bog i hånden. De blev opdraget til at være frelsere.

Som 16-årig flyttede Rachel Röst hjemmefra på ungdomspension – hvor der ingen bøger var – og som 19-årig blev hun gravid, fødte sønnen Silas og flyttede hjem til forældrene for en tid. Da hun var i midten af tyverne, sagde hun farvel til troen. Forældrene blev skilt i 2005, og to år senere brød Rachel Röst kontakten med sin far. I 2012 stiftede hun ’Læs for livet’.

deltag i debatten