Pas godt på din nye kollega

Et blogindlæg af næstformanden for Frie Skolers Lærerforening Monica Lendal Jørgensen

D 20. august 2019

af Monica Lendal Jørgensen, Formand for Frie Skolers Lærerforening
Debat

Velkommen tilbage til et nyt skoleår. Nyt skema, nye elever, nymalede paneler og måske har du også fået en eller flere nye kolleger på lærerværelset.

På mange skoler er der rigtig gode traditioner for, hvordan en ny kollega modtages. Alle tilbyder deres hjælp med at lære det nye sted at kende, og måske har man en egentlig mentor- eller følordning, hvor en erfaren lærer har tid til at hjælpe og svare på spørgsmål fra den nye lærer på skolen. Alt sammen gode initiativer, som er med til at lette starten for en ny kollega.

Samtidig har alle ofte meget travlt ved skolestart, og før man ser sig om er det blevet helt almindelig hverdag igen. Vi skal bare lige huske, at for en nyansat er hele det første skoleår en lang række af nye oplevelser og rutiner, og selv om juleafslutningen og fastelavnsfesterne er velkendte og faste traditioner, så er de det ikke for den nye lærer. Det bliver faktisk først rigtig hverdag, når man har levet et helt skoleår på den nye arbejdsplads.

Derfor vil jeg opfordre til, at man som kollega bliver ved med at spørge, om der er noget, som man kan hjælpe med, og hvis man har en aftalt mentor- eller følordning, så bør den strække sig over mindst et skoleår. Der er ingen tvivl om, at den nyansatte også selv har et ansvar for at komme godt i gang, men det kan godt være svært at blive ved med at komme og stille spørgsmål om praktiske eller pædagogiske ting, når man har været ansat i månedsvis.

Undersøgelser viser, at mange nyuddannede lærere stopper efter 1 eller 2 år i lærergerningen. Det kan der være mange årsager til, men som gode kolleger kan man i hvert fald gøre sit til, at starten på en ny arbejdsplads bliver så let som muligt. Og har man ikke en mentor- eller følordning på skolen, så bør man drøfte med ledelsen, om det ikke er en rigtig god idé.

Velkommen tilbage til skolearbejdet – og en særlig velkomst til alle nye lærere på de frie skoler.

deltag i debatten