Nu kan du holde rigtig ferie

Overenskomsten normaliserer lærernes sjette ferieuge

D 10. marts 2015

af Mikkel Hvid, Kommunikationschef

Den nye overenskomst giver dig ret til at selv at placere din sjette ferieuge. Du kan altså – modsætning til i dag – placere fem feriedage på skoledage og ikke kun holde fri, når skolen er lukket. Du får altså mulighed for at holde ferie på samme måde som alle andre.

Reglen gælder fra det ferieår, som starter den 1. maj 2015. Det forudsættes, at du så tidligt som muligt giver skolens ledelse besked om, hvornår du ønsker at afholde ferien, og ferien skal placeres, så ferieønskerne tager hensyn til skolens samlede planlægning.

Det er dig, som er den udfarende kraft her. Din leder kan altså ikke bare placere alle lærernes ferie i en uge, hvor skolen alligevel er lukket. Lederen skal tværtimod forsøge at imødekomme dine ferieønsker. Omvendt må ønskerne ikke karambolere med skolens samlede planlægning, og lederen har ret til at afvise dit ønske, hvis det giver store problemer for skolens planlægning.

Den sjette ferieuge er ikke ny. Og reelt er det ikke en ferie. Det er de fem særlige feriedage, som kaldes den sjette ferieuge. Du har også tidligere haft de særlige feriedage, men det er ikke sikkert, at du har opdaget det. Mange steder er de nemlig indregnet i årsnormen, og de bliver ikke holdt som hele og sammenhængende dage.

Det er det, du får ret til nu.

Hvis du ønsker det, kan du, efter aftale med skolen, få feriepengene udbetalt. 

deltag i debatten