Ny bog: Lærerlockouten var aftalt spil

Den danske model blev kortsluttet op til lockouten i 2013, viser interviews med tidligere SF-formand, Anette Vilhelmsen, i den kommende bog "Søren og Mette i Benlås"

D 28. september 2017

Der var aldrig nogen chance for, at overenskomstforhandlingerne i 2013 kunne være endt i andet end en lockout. Den socialdemokratisk ledede regering havde nemlig på forhånd aftalt med Kommunernes Landsforening, at hårdt skulle sættes mod hårdt overfor lærerne, indtil regeringen så ville afslutte konflikten med et lovindgreb. 

Det fremgår af en ny bog skrevet af journalist og Cavling-vinder Anders-Peter Mathiasen, som blandt andet har interviewet tidligere SF-formand Anette Vilhelmsen til bogen, som hedder ”Søren og Mette i Benlås”.

Ifølge bogen og interviews med Anette Vilhelmsen var det allerede aftalt før kravudvekslingen mellem Kommunernes Landsforening og Lærerens Centralorganisation, at regeringen var klar til at ændre lærernes overenskomst med et lovindgreb. Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen-Dahl, bekræfter også forløbet over for Politiken.

» (…)fra oktober (2012, red.) vidste jeg, at det hele var lagt til rette på forhånd, og lærerne ikke havde noget at forhandle om«, siger Kristian Thulesen-Dahl.

Dermed var normal praksis på det danske arbejdsmarked, hvor arbejdsgivere og arbejdstagere forhandler selvstændigt, reelt sat ud af kraft, allerede før overenskomstforhandlingerne overhovedet begyndte, og helt som planlagt førte det til lockout af 67.000 lærere i fire uger, inden regeringen greb ind.

I oktober-nummeret af Frie Skoler kan du læse mere om bogen.

deltag i debatten