Nej, vi skal ikke teste hinanden eller os selv

Et blogindlæg af Uffe Rostrup, formand for Frie Skolers Lærerforening.

D 5. februar 2021

Uffes uforbeholdne
Debat
Corona

Sent torsdag aften kom endelig retningslinjerne for genåbningen af grundskolen for de små klasser på mandag. Ud over at retningslinjerne ikke er så gode, som vi kunne tænke det, så er der dog en del, som er opløftende, blandt andet at lærerne får adgang til hyppig test.

Det er ikke Undervisningsministeriet, der står for udmøntningen af denne del af genåbningen – det er kommunerne, der har fået opgaven.

I flere kommuner opererer man tilsyneladende med tanken om, at lærerne skal teste sig selv eller hinanden – men det er selvfølgelig slet ikke i orden, og det er der flere grunde til.

For det første fremgår det ganske tydeligt af retningslinjerne for genåbningen, at lærerne så vidt muligt ikke skal omgås hinanden, og hvis de ses, skal det ske med to meters afstand. Dette kan ikke overholdes, hvis de skal teste hinanden.

For det andet kræver test et arsenal af værnemidler, som en lærer skal iføre sig, inden der testes – værnemidler, som næppe er til stede på skolerne.

For det tredje er det at tage test på et andet menneske stærkt grænseoverskridende, og det bør gøres af folk, som har forstand på, hvordan testen foretages, og hvordan den efterfølgende behandles. Der er sikkert mange, som ikke vil være trygge ved, at en kollega stikker en vatpind op i næsen på dem.

For det fjerde er det at foretage test ikke lærerarbejde. Vores arbejde er klart afgrænset af overenskomstens regler. Når nogen af jer møder ind på mandag, vil I have rigeligt at gøre med at forestå undervisning, få trivslen op at køre og samtidig følge alle de regler, der er anderledes som følge af corona-epidemien. Så skal der ikke også bruges kræfter på at teste kollegerne.

Vi prøver at komme i kontakt med KL om denne her problemstilling, og vi håber, at vi snarest kan melde ud, at tests på skolerne kan på en for alle betryggende vis.

For et er helt sikkert: Den der løsning, det er en ommer.

deltag i debatten