Nattens aftale ryster musketereden

Da LO i nat indgik en aftale med regionerne uden resten af de offentligt ansatte, krakkelerede musketereden

D 25. april 2018

OK18

I nat indgik en række af LO-forbundene en overenskomstaftale med regionerne. Det betyder, at musketereden har slået sin første sprække.

Aftalen imødekommer det krav om lønstigninger, som lønmodtagerne har haft i forhandlingerne og en forsikring af spisepausen. Retten til den betalte spisepause er dog ikke skrevet ind i aftalen. Ifølge formanden for Frie Skolers Lærerforening, Uffe Rostrup, er et løfte om spisepausen ikke nok:

”Løfter er ikke det, aftaler normalt bygger på. Og de har fået et løfte om spisepausen, men ikke en egentlig aftale«, siger han.

Han mener, at det er musketereden, der har været med til at danne fundamentet for den aftale som LO nu har sagt ja til.

”Det er voldsomt frustrerende, at musketereden ikke holdt hele vejen til mål. Især, jo, fordi LO-forbundene netop kan takke eden for, at arbejdsgivernes løntilbud kom op på et niveau, hvor det er acceptabelt”, siger Uffe Rostrup.

På trods af at forhandlingerne lider under et ekstra pres efter LO-aftalen, så er Uffe Rostrup stadig forhåbningsfuld:

”Det er også vigtigt at huske, at LO-forbundenes aftale kun høvler den ene af de tre knaster ned. De to sidste – lærernes arbejdstidsaftale og spisepausen – er ikke en del af den aftale. Vi fortsætter forhandlingerne på det kommunale og statslige område. Og selv om LO-forbundenes faneflugt øger presset på vores forhandlere, så håber jeg, at vi kan forhandle en aftale på plads på de to punkter – spisepausen og arbejdstidsaftalen”, siger Uffe Rostrup.  

FOA-formand Dennis Kristensen har udtalt, at han stadig føler sig bundet af musketereden om lærernes arbejdstidsaftale, og det er et godt tegn, mener Uffe Rostrup.

deltag i debatten