Ministeren sender hilsen til lærerne på de frie skoler

Formanden for Frie Skolers Lærerforening er glad for Merete Riisagers interesse, men deler ikke hendes syn på friheden

D 29. august 2018

af Mikkel Hvid, Kommunikationschef

Undervisningsminister Merete Riisager (LA) har sendt en skolestarts-hilsen til lærerne på de frie skoler. I brevet takker hun lærerne for deres indsats og engagement. Hun understreger, at de frie skoler leverer et vigtigt bidrag til mangfoldigheden i det danske skolesystem. Og mangfoldigheden er vigtig, mener ministeren.

Merete Riisager nævner i brevet, at friheden til at drive skole på et værdimæssigt grundlag er sikret i grundloven, og den ret er ikke truet, forsikrer ministeren:

»Friheden til at oprette og drive skoler som et alternativ til de offentlige skoler er og skal være til stede i et frit samfund som det danske«, skriver Merete Riisager.

Friheden er under pres
Formanden for Frie Skolers Lærerforening, Uffe Rostrup, roser Merete Riisagers brev:

»Det er dejligt, at hun anerkender, at der er rigtig mange dygtige lærere på de frie skoler«, siger han.

Han er også glad for, at ministeren skriver, at retten til at drive fri skole hverken er truet nu eller i fremtiden. Men på dette punkt er Uffe Rostrup ikke enig med ministeren:

»Jeg er glad for det hun siger. Men hun har ikke ret. Jeg oplever, at vores frihedsrettigheder begrænses i øjeblikket«.

Uffe Rostrup peger på, at det skærpede tilsyn, tilsynets nye og meget ihærdige praksis samt debatten om dekorum udfordrer ministerens pæne ord:

»Det er i de sidste par år blevet meget sværere at drive en fri skole som et reelt værdimæssigt og pædagogisk alternativ til statens skoletilbud«, siger Uffe Rostrup.

 

Det er jo grotesk, at de frie skoler, som opstod i protest mod den statslige styring, i øjeblikket styres langt mere stramt af staten end folkeskolerne

Uffe Rostrup, formand for Frie Skolers Lærerforening

Se brevet fra ministeren

deltag i debatten