Konflikten i Tyrkiet rammer lærere hårdt

FSL hjælper og støtter lærerne på de tyrkiske skoler, som bliver truet af afskedigelser og af tilhængere af præsident Erdogan

D 19. september 2016

af Mikkel Hvid, Kommunikationschef

Det er en dybt ulykkelig situation. Og en højst usædvanlig konflikt. Sådan siger formanden for Frie Skolers Lærerforening (FSL), Uffe Rostrup, om det morads, som 14 frie skoler er havnet i.

De 14 skoler har til sammen mistet over 500 elever i kølvandet på konflikten i Tyrkiet. Kræfter, som støtter den tyrkiske præsident, Recep Tayyip Erdogan, mener, at de 14 skoler er inspireret af imamen Fethullah Gülens tænkning.

Gülen og Erdogan var længe allierede, men i dag er de dødsfjender. Erdogan påstår, at Gülem stod bag kupforsøget i Tyrkiet, og derfor presser og truer præsidentens støtter forældrene til at tage deres børn ud af skolerne, og lærere til at sige deres stilling op.

Konflikten er global
Situationen er speciel, siger Uffe Rostrup, for de konflikter, der normalt er om frie skoler i Danmark, har et lokalt udspring.

»Det er konflikter, som handler om, hvordan skolen og undervisningen skal være«, siger han.

Men konflikten, som rammer de 14 skoler, handler om noget, som foregår flere tusinde kilometer væk fra Danmark.

»Konflikten hører hjemme i Tyrkiet. Men den påvirker lærernes, elevernes og forældre liv på frie danske skoler, og det er helt urimeligt«, siger han.

Lærerne passer deres job
Også lærerne er komme i skudlinjen. FSL kender flere tilfælde, hvor lærere har følt sig truet til at sige deres job på skolen op af frygt for konsekvenserne. »Det er rystende«, siger Uffe Rostrup.

»Lærerne passer bare deres job«, fortsætter han, »og det kan ikke være rigtigt, at de skal udsættes for trusler«.

Han opfordrer alle, som bliver truet eller som oplever, at andre bliver det, til straks at melde sagen til politiet.

Konflikten kan koste job
Elevflugten kommer på det allerværste tidspunkt for skolernes økonomi. Elevtallet den 5. september bestemmer, hvor højt et tilskud skolerne får, og så kan 500 elever mærkes på bundlinjen.

Det forventes, at skolerne bliver nødt til at afskedige lærere. I værste kan 30 til 40 lærere miste jobbet på den konto. FSL har holdt møder med tillidsrepræsentanterne på flere af de tyrkiske skoler og fortalt dem om, hvad der kan komme til at ske, og om hvilke regler der gælder i den slags situationer.
 
Men hvis afskedigelserne kommer, er to ting vigtige, siger Uffe Rostrup:
»Afskedigelserne skal følge regler. Det skal gå lige efter bogen. Det er det vigtigste. Og så er det vigtigt, at ledelsen også tænker på de lærere, som bliver tilbage. Det nytter ikke noget, at presset på de tilbageblivende bliver så stort, at de knækker sammen og bliver syge af stress«, siger han.