Kommune udleverede fortrolige oplysninger om lærer

Frie Skolers Lærerforening klager til ombudsmanden over kommunens sagsbehandling.

D 18. december 2018

af Mikkel Hvid, Kommunikationschef

Hvordan vil du have det med, at kommunen udleverer alle de oplysninger, den har om dig fra din læge og din psykolog, til din arbejdsgiver? Ikke rart, vel? Men det var, hvad der skete for et medlem, og derfor klager Frie Skolers Lærerforening nu til ombudsmanden over kommunens skødesløse behandling af de personfølsomme oplysninger.

Medlemmet var sygemeldt, og da kommunen ikke længere kunne udbetale sygedagpenge, sendte den alle de informationer og dokumenter, den havde fået fra medlemmets læge og psykolog, til skolen. Arbejdsgiveren fik derfor både informationer om medlemmets tanker og følelser i forbindelse med sin sygdom, om medicinering og bivirkninger af medicinen og referater af samtaler, hvor hun fortalte om sin arbejdsplads og om sin usikkerhed om, hvorvidt hun kunne vende tilbage.

Skolen er part i sagen, og derfor skal kommunen give den de oplysninger, der er nødvendige for at belyse sagen, fortæller konsulent Bettina Nielsen, der fører sagen for medlemmet og foreningen.

Men, fortsætter hun, kommunen må ikke ukritisk sende alt, den har fået fra læger og psykologer, videre til arbejdsgiveren. Den skal sortere og trække de relevante informationer ud af dokumenterne, så arbejdsgiveren kun får det nødvendige. Det gjorde den ikke i denne sag, og det er helt urimeligt, siger Bettina Nielsen:

"Det kan ikke passe, at man skal sidde hos lægen eller kommunen og være bekymret for, om de oplysninger, man giver, pludselig havner hos ens arbejdsgiver".
Da medlemmet senere blev afskediget, blev afskedigelsen blandt andet begrundet med oplysninger fra det fortrolige materiale.

deltag i debatten