Klar politik på skolen halverer risikoen for sexisme

Skoler, der siger fra over for uacceptabel adfærd, får en bedre kultur og færre krænkelser, viser undersøgelse blandt medlemmer af Frie Skolers Lærerforening

D 19. november 2020

af Mikkel Hvid, Kommunikationschef

Det nytter, at din skole tager tydeligt afstand fra sexisme og uacceptabel adfærd. Det viser en undersøgelse, som Frie Skolers Lærerforening har lavet blandt lærerne på de frie skoler.

Hvis du arbejder på en skole, hvor ledelsen klart har meldt ud, at sexistisk kultur og seksuelle krænkelser er uacceptable, halverer det din risiko for at møde sexisme og seksuelle krænkelser fra kolleger og ledelsen på arbejdspladsen.

2,3 procent af lærerne på skoler, der siger tydeligt fra over for uacceptabel adfærd, har oplevet uønskede seksuelle berøringer fra kolleger eller lederen. 4,3 procent af lærerne på skoler, som ikke melder klart fra, har oplevet noget tilsvarende.

2,1 procent af lærerne på skoler, der siger tydeligt fra over for uacceptabel adfærd, har fået krænkende kommentarer om deres udseende. 5,6 procent af lærerne på skoler, der ikke melder tydeligt fra, har fået krænkende kommentarer om deres udseende.

Og 10,21 procent af lærerne på skoler, der siger tydeligt fra over for uacceptabel adfærd, har oplevet kommentarer og vittigheder med seksuelle undertoner, som de oplever som krænkende. 21,25 procent af lærerne på skoler uden en klar politik har oplevet en tilsvarende sexistisk kultur.

Frie Skolers Lærerforening har stillet medlemmerne en snes spørgsmål om sexistisk kultur og seksuelle krænkelser på de frie skoler, og på alle underspørgsmålene findes det samme mønster: Hvis læreren oplever, at skolen siger klart fra over for uacceptabel adfærd, halveres risikoen for, at læreren bliver udsat for seksuelle krænkelser eller en krænkende, sexistisk kultur.

Lokale politikker virker
Formanden for Frie Skolers Lærerforening fagpolitiske udvalg, Rikke Friis, mener, at undersøgelsens resultater støtter foreningens politiske indsats:

»Den her sammenhæng understreger, at det er vigtigt, at man lokalt på skolerne formulerer personalepolitikker på de her områder. For politikkerne virker. Det kan vi se«.

Rikke Friis mener, at det er afgørende, at medarbejderne inddrages i de lokale drøftelser:

»Kun ved at drøfte politikken lokalt, kan vi få opbygget og udbredt en sund kultur og et godt og trygt arbejdsmiljø«, siger Rikke Friis.

Hun pointerer, at det er ledelsens ansvar at sikre, at der udvikles en klar politik og en krænkelses-fri kultur.

Politikken virker ikke hele vejen rundt
En klar personalepolitik skærmer imidlertid ikke lærerne for alle former for ubehagelige oplevelser.

Politikken reducerer nemlig kun sandsynligheden for sexismen og krænkelser fra lærerens kolleger og leder. Men lærere kan også blive krænket af elever og forældre. Og personalepolitikken har ingen indflydelse på det forhold, viser undersøgelsen.

Om undersøgelsen

  • Frie Skolers Lærerforening udsendte i uge 43 til 9.300 medlemmer. 2.600 besvarede undersøgelsen.
  • Spørgeskemaet undersøger, om medlemmerne inden for de sidste to år har oplevet en sexistisk kultur på skolen, og om de har oplevet seksuelle krænkelser.
  • I spøgeskemaet bliver lærerne spurgt, om deres skole klart har meldt ud, at sexistisk kultur og uønsket seksuel opmærksomhed er uacceptabelt på arbejdspladsen.

Sådan gør du, hvis du føler dig krænket


Der findes ikke en fast grænse mellem acceptabel omgang på arbejdspladsen og en seksuel krænkelse.

Seksuel krænkelse defineres derfor som en seksuel handling eller opmærksomhed, som den udsatte ikke ønsker og finder ubehagelig.

Det er altså din oplevelse, der er afgørende, og det er op til dig, hvordan du vil håndtere krænkelsen.

Skolen kan få hjælp til forebyggelse af krænkelser  


Hvordan kan en politik for uønsket seksuel opmærksom på arbejdspladsen se ud?

Det og meget kan man læse i et hæfte fra 
BrancheFælleskabet for Arbejdsmiljø for Velfærd og Offentlig administration. 

I hæftet er der desuden en række nyttige dialogværktøjer. Blandt andet 10 dialogkort der kan hjælpe ansatte til at bryde tabuet omkring uønsket seksuel opmærksomhed.

Læs mere om undersøgelsen i medlemsmagasinet Frie Skoler

deltag i debatten