Ingen arbejdstidsopgørelse? Sådan gør du

Næsten hver tredje lærer på de frie skoler får ikke en opgørelse af deres arbejdstid, og de risikerer blandt andet at gå glip af overtidsbetaling.

D 12. december 2017

af Jesper Fjeldsted, Journalist

En undersøgelse blandt FSL-medlemmer viser, at 29 procent af lærerne på de frie skoler ikke har fået en opgørelse af deres arbejdstid for skoleåret 2016/17. Det er et brud på Lov 409 om lærernes arbejdstid.

Loven slår fast, at skoler skal opgøre lærernes arbejdstid individuelt. Kravet gælder, uanset om arbejdstiden er tilrettelagt ud fra lokale aftaler, fuld tilstedeværelse eller lederudmeldte timerammer.

Hvis du ikke har fået din arbejdstidsopgørelse, bør du kontakte din tillidsrepræsentant og gøre ham eller hende opmærksom på problemet. 

Hvis I ikke har en tillidsrepræsentant på din skole, kan du kontakte Frie Skolers Lærerforening på telefon 8746 9110 eller ved at skrive til fsl@fsl.dk.

 

Fire gode grunde

Der er mindst fire gode grunde til at bede om en opgørelse af din arbejdstid.  

  • Der er penge i det. FSL’s undersøgelse viser, at næsten halvdelen af dem, der har fået en opgørelse, ender med at have overtid, og 80 procent får overtiden udbetalt.
  • Opgørelsen er et af de få værn, som kom ind i Lov 409 for at beskytte lærernes arbejdsmiljø. Hvis værnet ikke bliver anvendt, vil det gå ud over arbejdsmiljøet.
  • Aftaler skal holdes. Lærerne overholder overenskomsten, aftalerne og reglerne gennem Frie Skolers Lærerforening. Det skal arbejdsgiverne også.
  • Arbejdstiden skal planlægges. Hvis skolerne slipper for at opgøre den præsterede arbejdstid, risikerer arbejdstiden at blive udelukkende individuel.

deltag i debatten