Hurraaaaaaaaaaaaaaa………

Et blogindlæg af FSL-formand Uffe Rostrup

D 30. november 2017

Debat

Det lykkedes!

I går bekræftede bestyrelsen på Rynkeby Friskole, at den har revet de varslede opsigelser af lærernes lønaftaler itu, og dermed fører bestyrelsen lærernes lønforhold tilbage til det, som var udgangspunktet før den ret opsigtsvækkende lønforhandling i foråret.

I slutningen af oktober demonstrerede vi foran Rynkeby Friskole. Baggrunden var, at bestyrelsen på skolen undervejs i forhandlingsforløbet sprang fra sit tilbud om at forbedre lønnen på skolen med omkring 500 kr. per mand. I stedet ønskede skolens bestyrelse, at lærerne gik 18.000 kr. ned i løn om året.

Forhandlingen endte i Moderniseringsstyrelsen, hvor der ikke kunne findes en forhandlet løsning. Derfor var der ikke længere nogen aftale om udbetaling af decentral løn på skolen, og hermed bortfaldt alle de midlertidige tillæg – hvilket svarede til 33.000 kr. per mand.

Og det var baggrunden for, at små 200 mennesker fandt vej til Rynkeby Friskole på en råkold onsdag eftermiddag i oktober. Det var simpelthen ikke i orden på den måde at tryne lærerne.

Men der er heldigvis en del forældre på skolen, som ikke synes, at bestyrelsen kunne behandle lærerne på denne måde, og det har betydet, at der er kommet en ny bestyrelse til, som altså har omgjort den tidligere bestyrelses beslutning.

Jeg synes, at det er super godt for lærerne på skolen. De har været meget modige gennem hele forløbet – det er tungt at sige farvel til 33.000 kr. og samtidig få blæst sin lønkamp op i lokale medier og på Frie Skolers Lærerforenings (FSL) repræsentantskabsmøde. Lærerne ved nu, at der findes en masse forældre på skolen, som faktisk synes, at de gør så godt et arbejde, at der ikke skal gambles med, om de bliver på skolen med den markante lønnedgang, som der var lagt op til. Det er sejt, at lærerne har holdt fast ved, at de ikke vil gå ned i løn – og det er godt, at forældrene har rettet op på den fejl, som bestyrelsen begik. Tak for det.

Men det er også sejt, at vi med sammenhold og stort ståhej lykkedes med at få forældrene på Rynkeby Friskole til at tage en ny og bedre beslutning omkring lærernes lønforhold. Den gamle hovedtanke i fagbevægelsen om, at fællesskab gør stærk, har vist sig stadigt at være gældende.

Og jeg kan da også have det håb, at Rynkeby-lærernes kamp for deres løn kan inspirere andre, som risikerer at komme til at stå i samme situation.

Stort til lykke til lærerne på Rynkeby med resultatet.

deltag i debatten