Frie skoler haler lidt ind på folkeskolernes løn

Men nye tal viser, at løngabet er større end tidligere tal viste

D 14. marts 2017

af Mikkel Hvid, Kommunikationschef
Fair lærerløn

Der gemmer sig gode nyheder i de nyeste løntal fra Fordelingssekretariatet og Finansministeriet. Tallene, som er fra 1. april 2016, viser, at lærerne på de frie skoler haler en smule ind på folkeskolelærernes løn.

Både efterskolerne og grundskolerne har forhandlet sig til decentrale lønstigninger, så afstanden til folkeskolelærernes månedsløn er reduceret med 200 kr.

Det er en god nyhed, siger formanden for Frie Skolers Lærerforening (FSL), Uffe Rostrup:
»Det viser, at I har gjort det godt ude på skolerne. I har løftet den decentrale løn, og det er superflot«, siger Uffe Rostrup.

Vi satte mere til, end vi vandt 
Men … og der er et stort men. Tallene viser samtidig, at lærerne på de frie skoler er længere bagefter end hidtil antaget.
Da FSL indledte lønkampagnen, fortalte tallene, at grundskolelærernes månedsløn lå 1.000 kr. under folkeskolelærernes, mens efterskolelærernes lå 1.500 under.

Det viste de dengang nyeste tal, som var fra 1. april 2014. Men den 1. april 2015, da overenskomstperioden begyndte, var grundskolelærernes månedsløn hele 1700 kr. ringere end folkeskolelærernes, og efterskolelærernes månedsløn humpede hele 2600 kr. efter.

Uffe Rostrup siger:
»Vi tabte altså voldsomt meget terræn i den sidste del af den gamle overenskomst. Vi tabte flere lønkroner i den periode, end vi har forhandlet hjem i den nye«.

Det er fra det lave udgangspunkt, at lønnen er blevet forbedret. Den 1. april 2016 – et år inden i overenskomstperioden – var grundskolelærerne 1500 kr. efter folkeskolelærerne hver måned, mens efterskolelærerne var 2400 kr. bagud. Begge grupper har altså indhentet 200 kr. på folkeskolelærernes månedsløn.

Vi bliver ved  
Og Uffe Rostrup vælger at fokusere på det positive. »Vi skal huske, at tallene kun dækker det første år i overenskomstperioden. Vi har forhåbentligt forhandlet mange flere lønkroner hjem i det sidste år, og der er stadigt et år tilbage at lave gode resultater i.
Og så viser tallene, at når vi gør en aktiv indsats, så stiger lønnen. Der er kun en lære af tallene: Vi skal holde fokus og blive ved med at stille ambitiøse lønkrav.

Det er vejen til fair lærerløn«, siger Uffe Rostrup.
Han henviser til filmen ”En Verden Udenfor”, hvor Andy Dufresne spillet af Tim Robbins kæmper en brav kamp for at få et bibliotek i det fængsel, hvor han afsoner sin straf. Hver eneste uge sender han et brev til guvernøren og beder om støtte til projektet, men intet sker.
Endelig en dag får han det første støttebeløb. Hvad så? spørger medfangerne. Nu holder du vel op med at sende alle de breve, ikke? Nej, svarer Tim Robbins. Fra nu af sender jeg to hver om ugen.

»Vi må følge hans eksempel«, siger Uffe Rostrup. »Vi skal blive ved med at stille krav om en ordentlig og fair lærerløn. Og vi må intensivere vores kampagne. Får vi et nej, spørger vi igen. Og hvis vi får noget, spørger vi om mere, indtil vi har fair lærerløn. Det er vejen frem i et tåbeligt lønsystem«.

Uffe Rostrups lønskole: Forstå lønudviklingen på 90 sekunder

 

deltag i debatten