Formand advarer mod skolelukninger

Når en folkeskole lukker, åbner der ofte en fri skole i stedet. Men udviklingen gavner hverken de frie skoler eller sammenhængskraften, skriver Uffe Rostrup i debatindlæg på Politiken Skoleliv

D 7. november 2018

af Jesper Fjeldsted, Journalist

På 15 år har landets kommuner lukket 407 folkeskoler. I samme periode voksede antallet af frie grundskoler med 81. Men fremgangen er ikke kun et gode for den frie skolesektor. Det skriver formanden for Frie Skolers Lærerforening, Uffe Rostrup, i et debatindlæg på Politiken Skoleliv. 

”… det er ikke kun en positiv historie, når de frie skoler overtager den kommunale forsyningspligt på landet. Der kommer flere skoler, ja. Men de bliver mindre frie, og de mister deres særpræg”, skriver han blandt andet.

Uffe Rostrup mener, at den politiske indblanding i den frie skoleform øges i takt med, at en stadig større andel af eleverne i grundskolen går på en fri skole. Fortsætter udviklingen, vil de frie skolers værdi blive udvandet i takt med, at friheden indskrænkes politisk, argumenterer Uffe Rostrup.  

Han opfordrer landets kommuner til at se ud over de økonomiske incitamenter ved at lukke en folkeskole med vigende elevtal. Kommunernes skolelukninger i landområder går direkte mod hensigterne med udflytningen af statslige arbejdspladser, og hvis vi skal have et land i bedre balance, kræver det bedre samarbejde på tværs af politisk systemer, mener Uffe Rostrup.

”hvis vi fortsat ønsker, at der skal være liv og mennesker på landet, så er det ikke nok at flytte arbejdspladser ud. Der skal også være et institutionsnetværk at flytte ud til, ligesom de, der bor på landet og betaler deres skat, kan have en berettiget forventning om, at deres børn har en folkeskole i umiddelbar nærhed af, hvor de bor”, skriver han i debatindlægget.

deltag i debatten