Foreningen foreslår tidsbegrænsning i friskoleloven

Frie Skoler skal højst undvære tilskud i to måneder, mens de afventer sager om tilsyn. Det mener Frie Skolers Lærerforening, som har sendt forslaget til undervisningsministeren samt undervisningsordførerne for alle partier i Folketinget

D 31. januar 2019

af Mikkel Hvid, Kommunikationschef

Formanden for Frie Skolers Lærerforening, Uffe Rostrup, opfordrer undervisningsminister Merete Riisager (LA) til at ændre friskolelovens paragraf 21. Ændringen skal sætte en grænse for, hvor længe ministeriet kan tilbageholde en skoles tilskud uden en endelig afgørelse.

I dag kan ministeriet tilbageholde tilskuddet til en skole, som er under mistanke for ikke at overholde loven og reglerne, mens tilsynet undersøger skolen. Men den sagsbehandling kan tage mange måneder.

Uffe Rostrup foreslår, at ministeriet kun skal kunne tilbageholde skolernes tilskud i to måneder. Hvis tilsynet ikke er kommet med sin endelige afgørelse, inden de to måneder er gået, skal ministeriet tilbageføre tilskuddet til skolen.

Uffe Rostrup mener, at ændringen vil styrke skolernes retsstilling:

»Det er en meget vidtgående administrativ afgørelse, ministeriet træffer, når det tilbageholder tilskuddet. Og jeg synes, at der bør være en grænse for, hvor længe tilsynet kan trække pinen ud. Ellers risikerer vi, at skoler må dreje nøglen om, mens deres sag bliver behandlet. Det er ikke fair«.

Forslaget er sendt til undervisningsudvalg 
Forslaget kommer efter sagerne på Lykkeskolen og Iqra. I begge tilfælde tilbageholdt tilsynet skolernes tilskud i flere måneder, mens tilsynet undersøgte skolerne. Det betød, at skolerne måtte klare sig mange måneder uden tilskud. Uden tilskud kan skolerne ikke udbetale løn til medarbejderne, og så bliver Frie Skolers Lærerforening nødt til at begære skolerne konkurs. Ellers mister lærerne retten til at få deres løn fra Lønmodtagernes Garantifond.

Uffe Rostrup mener, at det er betænkeligt, at skolerne kan blive tvunget til at lukke, inden tilsynet har undersøgt sagen og kommet til en afgørelse:

»Vi risikerer, at en skole begæres konkurs, fordi den ikke fik sit tilskud, og bagefter finder tilsynet ud af, at der ikke var grundlag for at tilbageholde pengene. Det svarer til, at vi straffer folk, inden de bliver dømt«, siger Uffe Rostrup.

Han har på foreningens vegne sendt forslaget til undervisningsminister Merete Riisager (LA) samt undervisningsordførerne for alle partier i Folketinget.

deltag i debatten