”Det lakker mod enden”, sagde manden, da han satte sig i fernis

Et blogindlæg af formanden for Frie Skolers Lærerforening Uffe Rostrup

D 20. december 2019

Den cirkulære årscyklus er ikke særlig anvendelig i forhold til det lineære arbejdsliv, som de fleste af os lever. Jovel, skoleåret er i en eller anden forstand også cyklisk, men i modsætning til solens cyklus, så udvikler lærerarbejdet sig hele tiden, ligesom de love, regler og overenskomster, der er omkring lærerlivet også gør.

I forrige uge fik vi omsider afsluttet OK18. På tide, vil jeg sige, men også forventeligt, at det først blev nu. Vi fik endeligt afklaret, at næsten alle statsansatte (nogle få grupper, som ikke er lærere, er undtaget) har ret til betalt spisepause. Dette var et hængeparti fra OK18, som faldt på plads med et forlig, hvor arbejdsgiverne lagde sig fladt ned. Til gengæld lykkedes det ikke at få ændret i lønsystemet på det frie skoleområde, sådan at ny løn faktisk kommer ind i en ramme, hvor det bare kommer til at fungere. Det er superærgerligt, at Medarbejder og Kompetencestyrelsen endnu engang blokerede for, at det kunne lade sig gøre at lande klarere rammer for ny-løns tilblivelse på den enkelte skole.

I denne uge landede rapporten fra arbejdstidskommissionen på det kommunale område. En rapport, som kommer til at sætte retning for de næste måneders forhandlinger om lærerarbejdstid i folkeskolen, og som derfor også har enorm betydning for os på de frie skoler, da vi ved OK21 igen skal drøfte lærerarbejdstid. Ideen er, at den aftale, som man evt. lander på det kommunale område, i en tillempet udgave skal overføres til det frie skoleområde. Så det bliver unægteligt en spændende tid frem mod sommersolhverv.

Og indtil da, så er der mange større opgaver, der ligger på vores bord. Således fortsætter vi kampen for, at få alle skoler til at overholde lov 409. Ikke fordi vi kan lide den. Ikke fordi den fungerer. Ikke fordi den opfylder kravene til det gode lærerarbejde. Men simpelthen, fordi det er nødvendigt for os som fagforening at stå vagt om den til enhver tid gældende overenskomst – også selv om den ikke er god. Vi er ganske enkelt sat i verden for at forsvare de regler og overenskomster, der er indgået, og derfor skal vi have skolerne til at rette ind og overholde netop disse.

Ligeledes vil vi igen intensivere arbejdet for at få alle skoler til at udbetale en fair lærerløn. Heldigvis er rigtig mange især frie grundskoler kommet med på vognen rent lønmæssigt, men der er unægtelig lang vej tilbage for andre. Den lokale løn stiger faktisk ganske meget på friskolerne generelt, sådan at en gennemsnitlig lærer på en friskole i dag har godt 25.000 kr. i ny løn. Men hvis man skal være på niveau med folkeskolen, så skal det tal ligge i omegnen af 45.000 kr. Og hvis man ser på de 68 dårligst udmøntende friskoler, så får de altså alle sammen under 14.800 kr. i ny løn årligt. Så der er plads til forbedring, og det vil vi kaste os over at hjælpe med at skabe, ligeså snart vi er tilbage fra juleferie.

Så arbejdet i fagforeningen er nok meget mere lineært end cyklisk. Dette også selvom sager hele tiden dukker op, men de er aldrig ens. Ny løn har vi haft i 20 år, men udfordringen forandrer sig heldigvis også – det er faktisk lykkedes at løfte denne del af lønnen på skolerne – så klap dig og din tillidsrepræsentant på skulderen – det er vildt godt gået.

På falderebet til 2020 er det derfor et stort privilegium igen at kunne ønske dig og dine en fortrinlig jul og et forhåbentligt fabelagtigt nyt år.

Vi ses forhåbentligt i 2020.

deltag i debatten