Det hjælper at trykke på

Et blogindlæg af Uffe Rostrup, formand for Frie Skolers Lærerforening.

D 3. november 2020

Uffes uforbeholdne
Debat

Vi har i foreningen den seneste måneds tid fået mange henvendelser fra bekymrede lærere. Mange har været nervøse, fordi de ikke måtte bære mundbind, for at rengøringsstandarden mange steder er tilbage på niveauet fra før coronakrisen – i det hele taget fra lærere, som synes, at skolerne slapper for meget af, og at de glemmer retningslinjerne og laver skole næsten som normalt.

Frie Skolers Lærerforening har længe over for ministeriet argumenteret for, at vi skal have klarere retningslinjer og ikke alle de anbefalinger, som gælder lige nu. Vi har ønsket, at lærere skal kunne benytte mundbind eller visir, at brobygningen skulle aflyses, og at der blev sat klare krav til rengøringens kvalitet på skolerne. Samtidig er det også helt afgørende for os, at skolerne genbesøger deres risikovurderinger. Mange af dem blev lavet i starten af pandemien, og der bliver ikke længere fulgt op på dem.

I sidste uge blev brobygningen så aflyst. Det var godt. Ikke fordi brobygning er en dårlig ide, men fordi det er dårlig ide lige nu. For det virker helt forkert at blande så mange forskellige smittekæder, som tilfældet ville være ved brobygningen.

Også i sidste uge fik lærerens ret til at benytte visir, hvilket mange har ønsket længe.

Og i fredags skrev Undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil så til alle skolerne, at de bør tjekke retningslinjer og anbefalinger en ekstra gang, da de nye smittetal gør det nødvendigt at sætte alle sejl til for at forhindre yderligere spredning.

Det er et fint brev, men jeg havde gerne set, at ministeren var kommet med nye klare retningslinjer om, at der skal udføres professionel rengøring, og at skolerne skal lave en ny risikovurdering. Ligeledes ville det have været rart med klare instrukser om, hvordan man på efterskolerne skal håndtere potentielt smittede elever. For det er ikke lærerarbejde at passe syge elever. En lærer kan påtage sig opgaven, men skolens ledelse kan ikke pålægge lærerne at passe syge elever.

Vi fik ikke klarere retningslinjer denne gang. Ikke desto mindre viser det, der sker, at der bliver lyttet, og jeg er sikker på, at ministerens udmelding fra i fredags skal tages alvorligt. Derfor er det også vigtigt, at I inddrager jeres arbejdsmiljørepræsentant i arbejdet med at sikre lærernes arbejdsmiljø på skolerne. For der skal løbende holdes fokus på de gældende regler og anbefalinger. For hvis der ikke sker videre, så bliver vi nødt til fortsat at buse på for at få klarere retningslinjer – for vi ved, at det hjælper.

Jeg så allerhelst, at skolerne selv kunne se fornuften i disse tiltag, men måske er coronatrætheden ved at være så udpræget, at det ganske enkelt er svært igen at skulle igennem stramninger. Ikke desto mindre så kalder situationens alvor på, at vi igen finder de ekstra ressourcer. For ellers risikerer vi igen at skulle have nødundervisning og lukkede skoler, og det er der næppe mange af os, som ønsker.

Jeg håber, at den nye ministeropfordring er nok til, at I lokalt finder kræfterne til at gennemgå coronaproceduren på lige netop din skole. Og i mellemtiden slås vi videre for at sikre lærerens arbejdsmiljø bedst muligt i en helt ekstraordinær tid.

 

Læs brevet fra Undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil

deltag i debatten