Der skal styr på hviletiden på efterskoler

Mange efterskoler overholder ikke hviletidsreglerne, når arbejdstiden planlægges. Det skal der gøres noget ved, for reglerne er til for at passe på lærerne, mener Frie Skolers Lærerforening

D 5. juni 2019

af Julie Løndahl Grove, Journalist
hviletid2019

26 fridage, 11-timersregel, 40 uger om året. Det kan måske virke en smule uoverskueligt at holde styr på alle reglerne for hviletid, når arbejdstiden skal planlægges for efterskolelærerne. Men det er faktisk ikke så svært, og det er vigtigt, at reglerne overholdes. De er der nemlig for at sørge for, at lærerne ikke bliver slidt op.

»Når reglerne ikke overholdes, kommer mange lærere til at arbejde på en uhensigtsmæssig måde og alt for meget. Konsekvensen kan på den lidt længere bane blive, at lærerne brænder ud, fordi de altid er på. Konsekvensen på den kortere bane er, at det er svært at få arbejds- og privatlivet til at spille ordentlig sammen, hvis man ikke får den fritid, som man har krav på«, siger formand for Frie Skolers Lærerforening, Uffe Rostrup.

For at gøre det hele lidt nemmere at forstå, har Frie Skolers Lærerforening netop udsendt en informationsplakat til alle tillidsrepræsentanter på efterskoler. Plakaten har til formål, at på en nem og overskuelig måde forklare de vigtigste regler for fridage, fridøgn og hviletid.

Håbet er, at plakaten kan hjælpe lærerne, så de hurtigt og nemt kan undersøge, om deres vagtplan overholder reglerne.

»Jeg vil også opfordre alle tillidsrepræsentanter til at bruge deres overenskomstsikrede ret til at deltage i planlægningsarbejdet, så vi er med til at sikre, at reglerne overholdes allerede i planlægningsfasen og ikke kun på bagkant, når lærerne har fået deres arbejdsplan«, siger Uffe Rostrup.

deltag i debatten