Nyheder, debat og fagligt fra FSL

Publiceret den 07. juli 2017
Blokade bærer frugt
En fælles sympatiblokade af sprogskolen A2B viste sig at være den rigtige løsning. Parterne er efter længere tids forhandlinger nået til enighed om ny overenskomst Læs mere.
Publiceret den 11. april 2017
Regnbuebørn, donorbørn, delebørn - FAMILIEN ANNO 2017
I Danmark vokser 45 procent af alle børn op uden for en kernefamilie, men alligevel er den referencerammen overalt i samfundet. Som lærer kan du være med til at nuancere forestillingen om den ’rigtige’ familie, hvis du tænker det ind i din undervisning. Læs mere.
Publiceret den 21. februar 2017
FSL er ramt af telefonnedbrud
FSL's sekretariat er her tirsdag morgen og formiddag ramt af et nedbrud i TDC's telefonsystem. Vi regner med problemet løses i løbet af dagen. Vil du i kontakt med FSL i mellemtiden, så skriv til fsl@fsl.dk. Læs mere.
Publiceret den 02. december 2016
Elever skal undervises i at samarbejde
Det frugtbare makker- og gruppesamarbejde kommer ikke af sig selv. Svage elever lærer mere, og trivslen forbedres, når læreren instruerer i, hvordan elever samarbejder og hjælper hinanden. Læs mere.
Publiceret den 16. november 2016
Nej til sindelagskontrol
FSL’s repræsentantskab vedtog en resolution, der utvetydigt opfordrer Christiansborgs politikere til at droppe et nyt dekorumkrav til lærere på frie skoler Læs mere.
Publiceret den 28. oktober 2016
Spil læringen ind
Sanne Harder sagde op som lærer på en fri skole for at satse på et job som spildesigner. I dag er hun medejer af et firma med 11 ansatte, der blandt andet laver klasserumsspil til skoler. Læs mere.
Publiceret den 27. oktober 2016
FSL støtter sag om ophavsret
Skoler skal ikke kunne kræve, at lærere deler deres undervisningsmateriale, mener FSL-næstformand, Monica Lendal Jørgensen Læs mere.
Publiceret den 26. oktober 2016
Trusler og vold presser frie skoler
Elever med diagnoser og hidsigt temperament har givet lærere psykiske mén og har været med til at lukke mindst en friskole. Siden 2011 har mange fri- og efterskoler anmeldt psykiske arbejdsskader. Læs mere.
Publiceret den 20. april 2016
For mange frie skoler bryder FN’s børnekonvention
Mange frie skoler glemmer at inddrage og høre eleverne, når skolen ikke længere vil have eleven på skolen. Det viser en rapport fra EVA - evalueringsinstituttet. Men naturligvis skal skolerne høre eleverne, inden de udskriver dem, siger næstfor-manden for Frie Skolers Lærerforening, Monica Lendal Jørgensen. Der er ingen und-skyldninger Læs mere.
Publiceret den 21. marts 2016
Rettelse til nyhedsbrev
I nyhedsbrevet som blev sendt ud til FSL's medlemmer den 18.marts, indsneg der sig en datofejl i artiklen om særlige feriedage. Læs mere.
Publiceret den 17. september 2015
Telefonerne er nede
Telefonsystemet på sekretariatet er nede. TDC arbejder på sagen. Spørgsmål kan sendes på fsl@fsl.dk Læs mere.
Publiceret den 27. august 2015
Ny minister freder 10. klasse
Det er blevet kaldt både et fjumreår og en dyr luksus, men nu lukker Ellen Trane Nørby debatten. 10. klasse fortsætter, for den har en berettigelse, siger hun i det nye nummer af Frie Skoler. Læs mere.
Publiceret den 03. juli 2015
FSL´s åbningstider i sommerferien
Sekretariatet holder åbent hele sommerferien. Fra den 13. til 31. juli er telefonerne åbne fra klokken 9.30 til 14.00, derefter går vi tilbage til almindelig telefontid. Læs mere.
Publiceret den 15. juni 2015
Rundspørge om de frie skoler: Socialdemokraterne
Hvad mener partierne egentlig om forholdene for og på de frie skoler? Det har vi givet dem alle mulighed for at svare på. Her er svarene fra Annette Lind, børne- og undervisningsordfører fra Socialdemokraterne. Læs mere.
Publiceret den 15. juni 2015
Rundspørge om de frie skoler: Radikale Venstre
Hvad mener partierne egentlig om forholdene for og på de frie skoler? Det har vi givet dem alle mulighed for at svare på. Her er svarene fra Lotte Rod, børne- og undervisningsordfører fra Radikale Vestre. Læs mere.
Publiceret den 29. maj 2015
FSL's program til Folkemødet er klar
Frie Skolers Lærerforening (FSL) drager igen i år til Bornholm for at deltage i Folkemødet. Hvorfor? Fordi Folkemødet giver en lille forening som FSL en helt unik mulighed for at komme i kontakt med politikere og meningsdannere, som det eller er svært at få i tale. Programmet er klar, og hvis også du skal til Bornholm, håber vi du kigger forbi. Læs mere.
Publiceret den 07. april 2015
FSL and the Danish way on tour
How many hours do I have to work every day? What do all the numbers and supplements on my pay check mean? Who do I contact if I am ill? How do I make up my working hours? And do I actually get the pay I am entitled to? Læs mere.
Publiceret den 11. marts 2015
Sæt kryds ved fremtiden
Det er nu, du skal stemme om den overenskomst, som bestemmer dine løn- og arbejdsvilkår i de næste tre år Læs mere.
Publiceret den 16. februar 2015
Forlig for lærerne i kommunerne
Søndag den 15. februar lykkedes det Lærernes Centralorganisation (LC) at lande et forlig med Kommunernes Landsforening (KL) om lærernes løn- og arbejdsvilkår for de kommende tre år på folkeskoleområdet. Læs mere.
Publiceret den 12. januar 2015
Driftsforstyrrelser på telefonerne
Telefonerne på FSL's sekretariat er ramt af driftsforstyrrelser. Kan du ikke komme igennem til sekretariatet, så vent et par minutter og prøv igen. Læs mere.
Publiceret den 18. december 2014
Jule- og lukketid på sekretariatet
Fredag den 19. december lukker vi telefonerne klokken 12.30, og lillejuleaftens dag, tirsdag den 23. december, bliver stikket trukket klokken 12.00. Læs mere.
Publiceret den 28. november 2014
TR-møder i december og januar
FSL holder i december og januar møder for tillidsrepræsentanter i foreningens 8 kredse. Se her, hvornår der er møde i din kreds. Læs mere.
Publiceret den 28. november 2014
FN støtte til lærerne
Et uafhængigt FN-organ giver opbakning til det synspunkt, at lovindgrebet, der afsluttede lockouten, ikke tog tilstrækkeligt hensyn til lærernes ønsker. Læs mere.
2 kommentarer
Publiceret den 12. november 2014
Gode oplæg til diskussion
Tre korte animationsfilm gav på FSL's repræsentantskabsmøde anledning til gode gruppedebatter. Se videoerne her og brug dem måske på næste lærermøde som oplæg til debat. Videoerne er lavet af Sanne Fredin Christensen. Læs mere.
Publiceret den 06. august 2014
Brug LærerLog til tidsregistering
I forbindelse med overgangen til de nye arbejdstidsregler har Frie Skolers Lærerforening (FSL) lavet en app til tidsregistrering. Den hedder LærerLog. Læs mere.
Publiceret den 06. august 2014
Var du lockoutet?
Så bliver du muligvis trukket i løn de to sidste dage, når du skal holde din ferie. Læs mere.
Publiceret den 26. juni 2014
Stå ved dit skolevalg
De frie skoler skal stå ved deres valg og værdier. Uden at kritisere folkeskolen. Sådan lød det på det strategimøde, Jeppe Mikkelsen (RV) inviterede til. Læs mere.
Publiceret den 01. maj 2014
De nye kredse er på plads
Alle de stiftende generalforsamlinger i de nye kredse er nu forbi, og de nye kredsbestyrelser træder i kraft i dag. Få overblik og læs reportager fra alle generalforsamlingerne. Læs mere.
Publiceret den 01. maj 2014
Glæden skal genfindes
Arbejdsglæden skal tilbage hos lærerne. Og lederne har et stort ansvar for at sikre, at det sker, sagde FSL-formand Uffe Rostrup i sin 1. maj-tale i Fælledparken. Læs mere.
Publiceret den 01. maj 2014
Nye tider – ny forening
I dag er det den 1.maj. En dato som markerer overgangen til en ny foreningsstruktur i FSL. Vi har i den seneste måneds tid holdt stiftende kredsgeneralforsamlinger for de nye kredse rundt omkring i hele landet. Læs mere.
Publiceret den 28. april 2014
Årsdag for lockoutens afslutning
Selvom mange os stadig er frustrerede og vrede, så er den eneste vej frem at møde de nye arbejdstidsregler med en sund skepsis, men også med den erkendelse, at det er den nye måde, som lærerarbejdet er organiseret på. Læs mere.
Publiceret den 11. april 2014
Hornstrup tager prisen igen
Et enkelt og indarbejdet koncept giver bonus, mener Jørgen Kronborg, som roser medarbejderne for deres evne til at have gæster. Læs mere.
Publiceret den 11. april 2014
Skoler topper listen over PCB-risiko
Undersøgelse viser, at miljøgiften PCB er et større problem i skoler end i andre offentlige bygninger. Ny PCB-guide gør det nemt at finde ud af, om din skole er i risikogruppen. Læs mere.
Publiceret den 03. april 2014
De nåede det
Opstillinger til kredsbestyrelserne på Fyn og i Midt- og Sydsjælland i sidste øjeblik sikrede de nødvendige kandidater – og lidt til. Læs mere.
Publiceret den 18. marts 2014
Kamp om de fleste pladser
Når de første fire kredsvalg holdes 7. og 8. april, er der ikke bare kampvalg til to af de jyske formandsposter. Der er også kampvalg til de fire kredsbestyrelser. Læs mere.
Publiceret den 17. marts 2014
Skoleleder: Vi sorterer ikke
Kolding Friskoles skoleleder, Knud Nørregaard, er vred over en artikel i Søndagsavisen, hvor hans skole anklages for at sortere i eleverne Læs mere.
Publiceret den 14. marts 2014
TR er jeres mand
Det er vigtigt, at lærerne står sammen og i fællesskab formulerer krav til ledelsen, så I som samlet gruppe kan forholde jer til ledelsens projekt. Læs mere.
4 kommentarer
Publiceret den 11. marts 2014
Tjek fradraget
FSL har indberettet til SKAT, hvor meget du har betalt i kontingent i 2013, men det er en god ide at tjekke fradraget på årsopgørelsen. Kørselsudgifter under lockouten kan ikke trækkes fra. Læs mere.
Publiceret den 28. februar 2014
Bestil en forsker
Som en del af Forskningens Døgn kan man bestille en forsker gratis til at komme og holde oplæg. Blandt andet til skoler. Læs mere.
Publiceret den 07. februar 2014
Skole200
I 1814 underskrev Kong Frederik den 6. en række skolelove, der gav syv års undervisningspligt for alle børn i Danmark. I 2014 fejres, at vi har haft 200 år med ret og pligt til uddannelse. Læs mere.
Publiceret den 07. februar 2014
Lokalaftaler
Både politisk og på sekretariatet kan vi mærke, at forberedelserne til overgangen til de nye arbejdstidsregler er ved at gå ind i en ny fase – den praktiske fase, skriver FSL's formand. Læs mere.
3 kommentarer
Publiceret den 03. februar 2014
Tjek din pensionalder
Hvis du har været omfattet af lockouten og hvis du har tjenestemandspensionsret, så kan der være forskel på den oplyste pensionsalder og den faktiske pensionsalder. Læs mere.
Publiceret den 16. januar 2014
FSL-medlemmer får password til hjemmesiden
I løbet af de kommende uger får alle medlemmer af FSL og Frie Skolers Ledere et personligt password til fsl.dk, så det kun er medlemmer af foreningen, der har adgang til det faglige indhold på hjemmesiden. Læs mere.
Publiceret den 09. januar 2014
Få rabat på konfliktbidraget
Du kan få en måneds rabat på konfliktbidraget, hvis du vælger at betale hele konfliktbidraget for enten 2014 eller for hele perioden 2014-2017 på en gang. Læs mere.
Publiceret den 20. december 2013
Glædelig jul
Sekretariatet er åbent 23. december 9.30-14.00 - 2. januar 9.30-15.30 - 3. januar 9.30-14.30. Sekretariatet er lukket mellem jul og nytår. Læs mere.
Publiceret den 05. december 2013
FSL på turné med de nye arbejdstidsregler
Forberedelserne til indførelse af de nye arbejdstidsregler blev for alvor skudt i gang 3. december, da 75 tillidsrepræsentanter og suppleanter deltog i det første af 16 møder om de nye arbejdstidsregler. Læs mere.
Publiceret den 03. december 2013
Dansk status quo i PISA
Der er ikke de store forandringer i de danske elevers præstationer i de internationale PISA-test i matematik, naturfag og læsning. Det står klart efter resultaterne af 2012-undersøgelsen tirsdag er blevet offentliggjort. Læs mere.
Publiceret den 21. november 2013
Derfor…
Det er ikke arbejdsgiverne, som har tvunget en fornuftig barselsordning, rimelige lønforhold og et i udgangspunktet ordentligt arbejdsmiljø igennem - det er fagbevægelsen, skriver FSL's formand. Læs mere.
Publiceret den 02. oktober 2013
Samarbejd om arbejdstiden
Udgangspunktet må være, hvordan man laver en fantastisk skole, og ikke en skræmmekampagne, når de nye arbejdstidsregler skal implementeres, skriver FSL's formand. Læs mere.
3 kommentarer
Publiceret den 30. september 2013
Læs beretning og regnskaber
FSL's medlemmer får i denne uge dette års beretning i postkassen. Læs beretningen og foreningens regnskaber og bliv klædt på til novembers repræsentantskabsmøde. Læs mere.
Publiceret den 27. september 2013
Interview med formanden
FSL-formand Uffe Rostrup svarer på spørgsmål om konfliktbidraget. Tryk på billedet oven for for at se interviewet. Læs mere.
Publiceret den 18. september 2013
Corydon blev et dyrt bekendtskab
2014 bliver et dyrt år for medlemmerne. Lockouten kommer til at koste et fuldtidsmedlem et ekstraordinært konfliktbidrag på 480 kr. om måneden i et år. Herefter falder bidraget drastisk. Læs mere.
40 kommentarer
Publiceret den 02. september 2013
Intet nyt fra Cevea
I et læserbrev i Information skriver FSL-formand, Uffe Rostrup, om en analyse fra tænketanken Cevea. Læs mere.
Publiceret den 19. august 2013
Check din løn
Hvis du som lærer eller børnehaveklasseleder vil være sikker på, at din løn er korrekt så brug FSL's lønberegner. Læs mere.
Publiceret den 21. juni 2013
Telefonerne lukker 12.30
På grund af et personalearrangement lukker telefonerne på FSL's sekretariat i dag, fredag, klokken 12.30. Læs mere.
Publiceret den 17. juni 2013
10. klasse til debat på Folkemødet
»Vi kommer til at kigge på, hvordan 10. klasse kan spille meget bedre ind i forhold til hele viften af ungdomsuddannelser«, sagde undervisningsministeren, da Dansk Industri satte 10. klasse til debat. Efterskoleforeningens Troels Borring er parat til at finde en tredje vej. Læs mere.
Publiceret den 15. juni 2013
Alt godt fra havet
Mærkelig overskrift men det skyldes, at det skrives på Bornholm (ja for feinschmeckere ved jeg godt, at Østersøen ret beset ikke er et rigtigt hav), og at jeg vil skrive om lidt forskelligt, som ikke har meget med hinanden at gøre. Læs mere.
Publiceret den 15. juni 2013
Vælg den rigtige skole
De frie grundskolers organisationer inviterede på Folkemødet til debat i teltet om vigtigheden af et mangfoldigt udbud af skoler. Læs mere.
Publiceret den 14. juni 2013
Der skal ord på dannelse
Lektor, cand. mag. i idehistorie og ph.d. i sociologi ved Institut for Uddannelse og Pædagogik (DPU), Aarhus Universitet, Lars Geer Hammershøj, vil sætte dannelse på dagsordenen. På Folkemødet på Bornholm præsenterede han pjecen ”Dannelsen i uddannelse”. Pjecen er udarbejdet for DUS – Danske Underviserorganisationers Samråd. Læs mere.
Publiceret den 13. juni 2013
Så går det løs på Bornholm
Alt hvad der kan kravle og gå af politiske kendisser, fagforeningsbosser, uddannelsesguruer, industrifyrster og andre ildsjæle mingler de næste fire dage rundt i Allinge for at komme i dialog med hinanden, med pressen og måske endda med folket. FSL deltager i Folkemødet på Bornholm. Læs mere.
Publiceret den 07. juni 2013
Så meget for så lidt
Pinligt, urimeligt og totalt uprofessionelt, skriver næstformand i FSL Monica Lendal Jørgensen i denne kommentar til forhandlingerne om en folkeskolereform. Kommentaren er skrevet og offentliggjort, før der blev indgået forlig. Læs mere.
Publiceret den 06. juni 2013
FSL går all in
Husk på, at overenskomsten handler om meget andet end arbejdstid, skriver FSL's formand, og ridser de kommende års udfordringer for FSL op. Læs mere.
Publiceret den 16. maj 2013
Lederne vil ud af FSL
Konflikten har tydeliggjort, at lederne ikke bør være i samme forening som lærerne, mener ny-tiltrådt bestyrelse for Frie Skolers Ledere. Læs mere.
Publiceret den 07. maj 2013
Skat, restskat og konfliktstøtte
FSL har ved udbetaling af konfliktstøtte brugt hele dit månedsfradrag. Har skolen også brugt af dit fradrag, kan du have brug for at ændre din forskudsregistrering. Læs mere.
Publiceret den 25. april 2013
”Det er rigtig skidt”
Hvis den aftale, som ligger i regeringsindgrebet, skal fungere, kræver det opmærksomhed og finesse fra skoleforeningerne og skolelederne, mener FSL’s formand. Læs mere.
Publiceret den 25. april 2013
Arbejdsgiverne ryddede bordet
Regeringen forærer arbejdsgiverne ledelsesretten. Til gengæld får lærerne pæne hensigter plus et parterapeutisk forløb med Christine Antorini. Læs mere.
Publiceret den 25. april 2013
Tæl din arbejdstid
Når du vender tilbage på jobbet, bør du føre regnskab med, hvor mange arbejdstimer du har. Og du skal tælle, hvor mange timer du brugte før lockouten. Læs mere.
Publiceret den 24. april 2013
Gang i lærerne på gader og sociale medier - hent inspiration her
Landet over er der i den grad gang i lærerne, som med opfindsomme aktioner på gader og stræder gør opmærksom på, hvorfor forberedelse fremmer forståelsen, og at de er ærgerlige over at være lockoutede fra deres arbejde. Mange poster videoer og billeder på FSL's facebookside. Det er vi glade for så bliv ved! Neden for er et udvalg, vi opdaterer løbende. Billedet oven for er fra en demonstration i Svendborg. Læs mere.
Publiceret den 22. april 2013
Kold skulder til Helle Thorning
Lærere fra Frie Skolers Lærerforening og fra Danmarks Lærerforening stod klar lørdag morgen til at modtage statsministeren, inden hun skulle tale på et socialdemokratisk møde på Hald Ege Efterskole. Læs mere.
2 kommentarer
Publiceret den 18. april 2013
FSL aktionerer ved efterskole
Også folkeskolelærere deltog i aktionen foran Nørbæk Efterskole, som har sat universitetsstuderende til at undervise eleverne. Klik på billedet oven for for at se flere billeder. Læs mere.
Publiceret den 07. april 2013
Lærerne nåede 95 procent rundt
Frie lærere gik langt for en aftale i fredags. Lidt over 38.000 kilometer gik, løb og cyklede deltagerne i aktionen "Vi går langt for en aftale". Det svarer til 95 procent af jordens omkreds på 40.070 kilometer ved ækvator. Læs mere.
Publiceret den 02. april 2013
Film fra aktion i Haderslev
Som kolleger landet over var lærerne på Haderslev Realskole fra morgenstunden på gaden for at aktionere mod den lockout, der holder dem ude af skolen. Se en lille film fra Haderslev ovenfor. Er du på mobil, så tryk på linket under. Læs mere.
Publiceret den 26. marts 2013
»Nu skal vi aktionere«
Kampen om arbejdstidsaftalen fortsætter under en lockout, sagde Uffe Rostrup, formand for Frie Skolers Lærerforening, da han opfordrede til aktioner i sin tale på det ekstraordinære repræsentantskabsmøde i Odense. Læs mere.
Publiceret den 25. marts 2013
En hilsen fra Anders Bondo
På FSL's ekstraordinære repræsentantskabsmøde i Odense mandag sendte Danmarks Lærerforenings formand, Anders Bondo Christensen en videohilsen. Læs mere.
Publiceret den 21. marts 2013
Film fra demonstrationen i Aarhus
I bidende kulde samledes tusindvis af lærere onsdag eftermiddag i landets fire største byer for at markere utilfredshed med KL’s og Finansministeriets håndtering af overenskomstforhandlingerne. Se film fra arrangement i Aarhus oven for. Læs mere.
Publiceret den 21. marts 2013
Tusindvis demonstrerede mod lockout
I bidende kulde samledes tusindvis af lærere onsdag eftermiddag i landets fire største byer for at markere utilfredshed med KL’s og Finansministeriets håndtering af overenskomstforhandlingerne. Klik på billedet herover og se fotos fra demonstrationerne i København og Aarhus. Læs mere.
Publiceret den 20. marts 2013
Uffe Rostrups tale i Aarhus
Sidst på eftermiddagen onsdag blev der i landets største byer holdt demonstrationer arrangeret af FSL, Danmarks Lærerforening og en række andre fagforbund. FSL formand Uffe Rostrup talte i Aarhus, her er hvad han sagde. Læs mere.
Publiceret den 19. marts 2013
Må skolen...?
Moderniseringsstyrelsen har varslet lockout overfor medlemmerne fra 1. april. Frie Skolers Lærerforening får mange henvendelser om skolernes planer for undervisning og tilsyn under en lockout. Læs mere.
Publiceret den 15. marts 2013
På vej mod...
Klokken tæller ned mod en lockout af lærerne på det frie skoleområde. Det er urimeligt, det er tåbeligt, og det er først og fremmest unødvendigt. Læs mere.
Publiceret den 13. marts 2013
Kampvalg i kreds 3
Det er højsæson for kredsgeneralforsamlinger, og i Kreds 3 er der to, der står klar til at overtage posten som formand for kredsen, når den nuværende formand Kim Hansen stopper 1. maj. Læs mere.
Publiceret den 02. marts 2013
Efterskolerne opfordrer til aftale om arbejdstiden
FSL's-formand glæder sig over Efterskoleforeningens resolution, der opfordrer OK-parterne til at få forhandlet en aftale på plads. Uffe Rostrup vil søndag tage initiativ hen mod at få genoptaget forhandlingerne. Læs mere.
Publiceret den 28. februar 2013
Dagens store spørgsmåls(tegn)?
Forhandlingerne er svære. I dag er de af uransagelige årsager blevet gjort endnu sværere af, at Moderniseringsstyrelsen har valgt at sende lockout-varsel til de fleste frie skoler. Et unødvendigt og provokerende træk, skriver FSL's formand, Uffe Rostrup. Læs mere.
5 kommentarer
Publiceret den 14. februar 2013
25 nye friskoler
25 nye privat- og friskoler havde ved fristens udløb 1. februar indbetalt sidste rate af et depositum på 30.000 kroner for at kunne slå dørene op for lærere og elever efter sommerferien. Læs mere.
Publiceret den 14. februar 2013
En dårlig model
På mandag genoptages forhandlingerne om en ny arbejdstids- og lønaftale for lærerne på de frie skoler, og vi vil blive præsenteret for et stykke papir med den aftale, der er indgået gymnasielærernes område. Læs mere.
Publiceret den 12. februar 2013
Er din kollega den allerbedste?
Tænk dig lige om et øjeblik: Er en af dem, du arbejder sammen med, Danmarks bedste lærer – eller i hvert tilfælde en af de allerbedste? Så indstil hende til Politikens Undervisningspris. Læs mere.
Publiceret den 04. februar 2013
Mentor hjælper praktikanterne
Mentorordning på Læreruddannelsen i Aarhus hjælper de studerende i praktik med at udvikle deres personlige pædagogik og lærerpersonlighed. Læs mere.
Publiceret den 04. februar 2013
På Kaptajn Johnsen aftaler de kursen
Ved overenskomstforhandlingerne vil arbejdsgiverne afskaffe aftaleretten. Men på Kaptajn Johnsens Skole er de glade for, at de har den, og den fungerer godt. Interview med skoleleder Annette Messerschmidt og TR Kim Christian Larsen. Læs mere.
Publiceret den 04. februar 2013
Hun leger med ilden
Hun har lige skiftet job og taget sit første dykkercer¬tifikat. For når man er 50, skal man ikke udsætte det, man gerne vil. Man skal handle. Det forsøger lærer Else Sander Kristiansen at leve efter. Læs mere.
Publiceret den 04. februar 2013
Minister vil se på efterskolerne
Alle parter er enige: Efterskolerne må kun bruge deres tilskud på undervisningen. Men ministeren er parat til at overveje, om man kan lempe reglerne lidt – uden at tilskuddet bruges til privat virksomhed. Læs mere.
Publiceret den 04. februar 2013
De anede ikke, at de var de fattigste
Ugebrevet A-4 fastslår, at Thybjerg Privatskole er den skole i landet, der har de fattigste forældre. Ifølge ugebrevets undersøgelse tjener du, bestyrelsesformand Marie Thielke Hansen, og de andre forældre i gennemsnit 80.000 kr. pr. husstand. Læs mere.
Publiceret den 29. januar 2013
Debatten om OK skal ud på skolerne
Der er ingen tvivl om, at især forhandlingerne om lærernes arbejdstid er vanskelligere i år, end de har været i de seneste 20 år. Derfor er det også helt essentielt, at vi spreder debatten ud på skolerne, skriver Uffe Rostrup. Læs mere.
Publiceret den 24. januar 2013
Udsolgte OK-møder
De fem møder om overenskomstforhandlingerne, som FSL har arrangeret for tillidsrepræsentanter og suppleanter, har været et hit. Når det sidste finder sted mandag 28. januar, er deltagerantallet oppe på 740. Læs mere.
Publiceret den 16. januar 2013
10. klasse er ikke en omvej
En omvej, siger Arbejderbevægelsens Erhvervsråd og Dansk Industri om 10. klasse. Næstformand i FSL, Monica Lendal Jørgensen, er forundret. Læs mere.
Publiceret den 14. januar 2013
Et håndskrevet skoleliv
Tre lakforseglede papkasser i kælderen under Elise Smiths Skole afslørede en overraskende samling af skriftlige opgaver fra en enkelt elev. Frie Skoler fandt eleven, som lavede de første opga¬ver for 67 år siden. Læs mere.
Publiceret den 11. januar 2013
OK-møde blev et tilløbsstykke
Den højspændte situation om lærernes arbejdstidsaftale fik i går næsten 200 tillidsfolk til at samles i København til det første af fem orienteringsmøder om overenskomstforhandlingerne. Læs mere.
Publiceret den 17. december 2012
Se, hvad der venter
Som skoleleder på Amager Lilleskole i 1980'erme og start 90'erne og sekretariatsleder for Lilleskolerne siden 1994 følger 58-årige Peter Højgaard Pedersen det frie skoleområde tæt. Og når han zoomer krystal­kuglen ind på 2013, dukker en række klare dagsordner ud af tågerne. Læs mere.
Publiceret den 17. december 2012
Oplys for at oplive
Tag den professionelle autoritet til jer og sæt grænserne for, hvad der er lærerarbejde lød nogle af opfordringerne til deltagerne på FSL’s medlemskursus. Læs mere.
Publiceret den 17. december 2012
Hjertesolen
For N.F.S. Grundtvig var hjertet det sensitive organ, som forbinder os med hinanden og det, som er større endnu, fortæller Grundtvigforsker Uffe Jonas. Læs mere.
Publiceret den 14. december 2012
Hjerternes fest
Hjertet er et af de stærkeste og mest brugte symboler i den danske juletradition. Forklaringen skal findes hos H.C. Andersen og i krig og kristendom. Læs mere.
Publiceret den 30. november 2012
Åbent brev til SF'ere
Jeg vidste ærligt talt ikke, om jeg skulle grine eller græde, da jeg i tirsdags åbnede Politiken, starter FSL-formand, Uffe Rostrup, et åbent brev til SF'erne, Lisbeth Bech Poulsen og Pernille Vigsø Bagge. Læs mere.
Publiceret den 28. november 2012
14 frie skoler vil være Ny Nordisk Skole
Syv efterskoler og syv frie grundskoler havde ved tilmeldingsfristens udløb den 20. november meldt sig i opløbet om at blive blandt de 200 institutioner, som kommer med i første runde Ny Nordisk Skole. Læs mere.
Publiceret den 27. november 2012
Nu er det deres skole
For tre år siden hed den Ørting-Falling Centralskole. I dag hedder den Margrethelyst Friskole. Hovedparten af eleverne og halvdelen er lærerne er de samme, og bygningerne står som dengang. Men der er en mærkbar forskel. Læs mere.
Publiceret den 27. november 2012
Unplugged i syv uger
De første syv uger af skoleåret er skærmfri på Baunehøj Efterskole. Skolen vil gerne skabe en modkultur til den digitale mainstream, eleverne er født ind i, fortæller forstander Ulrik Goos Iversen og lærer Kristian Dalgaard. Læs mere.
Publiceret den 27. november 2012
Fra lærerforening til fagforening
Arne Pedersen, tidligere formand for Frie Skolers Lærerforening, har skrevet en bog om at lave fagforening for lærere på skoler, som for manges vedkommende var så frie, at de også helst var fri for fagforeninger. Læs mere.
Publiceret den 27. november 2012
Ånden vs. aftalen
Som lærer kan du ikke leve af et kald. Aftaler er vigtige, lød det fra garvede friskolefolk, da de studerende i Ollerup inviterede til dilemma-aften. Læs mere.
Publiceret den 27. november 2012
En lærer i blodet
Efter gymnasiet flyttede veninderne til København for at læse. Medicin, jura og journalistik. Fag, som Sara Bjørnkjær også har leget med i tankerne. Lærer, det skulle hun i alle tilfælde aldrig være. Læs mere.
Publiceret den 23. november 2012
Lærere deler viden og erfaringer på Twitter
Det sociale netværk Twitter har næsten afløst aviser og tv-nyheder for en vice¬forstander fra Vestjylland og en efter¬skolelærer på Langeland. De fortæller hvorfor og giver gode råd til at komme i gang med Twitter. Læs mere.
Publiceret den 14. november 2012
Finansloven 2013
FSL vil fortsætte med at prøve at påvirke regeringen til at stoppe besparelserne på det frie skoleområde, skriver FSL's formand. Læs mere.
Publiceret den 12. november 2012
Grundskolerne får flest smæk
Efterskolerne har været gode til at kommunikere deres budskab og sikre støtte fra politikerne. Måske kan grund¬skolerne lære noget her, sagde forstander Rud Nielsen på årets repræsentantskabsmøde Læs mere.
Publiceret den 12. november 2012
Hjælp de ledige
Ledige lærere skal ikke straffes for at være ledige. Repræsentantskabet vedtog en resolution med fem forslag til mere acceptable vilkår for ledige Læs mere.
Publiceret den 12. november 2012
Facebook: Den private og den åbne stil
Den ene deler sine 1100 venner og sine opdateringer med eleverne. Den anden er kun venner med sine elever på en særlig lærerprofil. Og kunne ikke drømme om at dele sin privatsfære med eleverne. De hedder begge to Mette. De er 42 år og underviser på Lilleskolen Odense. Læs mere.
Publiceret den 12. november 2012
Formanden skruer op for politikken
Der var ros til det nye formandskab for at skabe en tydeligere politisk profil, da Frie Skolers Lærerforening holdt repræsentantskabsmøde 2.og 3. november Læs mere.
Publiceret den 05. november 2012
To projekter – ét mål
UFFES UFORBEHOLDNE: Medlemskabet af en fagforening giver for mange kun mening, hvis man som medlem ”får noget ud af det”. Det skal vi udfordre, skriver FSL's formand. Læs mere.
Publiceret den 10. oktober 2012
Hvad har de gang i?
UFFES UFORBEHOLDNE: Arrogant og selvtilstrækkeligt kalder FSL-formand, Uffe Rostrup, et forslag til en ny tilskudsmodel for de frie skoler fra Børne- og Ungeudvalget i København. Læs mere.
Publiceret den 08. oktober 2012
Svage elever gør lærerne syge
Lærere på skoler med mange socialt svage elever har markant flere sygedage end lærere på ressourcestærke skoler. Det kan starte en ond spiral på skoler, som har det svært i forvejen, mener professor Per Fibæk Laursen Læs mere.
Publiceret den 04. oktober 2012
Jeg er først lige startet
Uffe Rostrup har et år bag sig som formand for Frie Skolers Lærerforening (FSL) og har netop skrevet sin første beretning som formand (vedlagt bladet). Han mener, at FSL skal have en klarere uddannelsespolitisk profil, og at foreningens struktur skal laves om. Læs mere.
Publiceret den 04. oktober 2012
Lærerværelse på komedie
Frie Skoler har inviteret to lærere med til en komedie, der handler om »skolens sjæl« og om de svære vilkår for det kollegiale fællesskab på et lærerværelse. De syntes, dybden - og kærligheden – manglede. Læs mere.
Publiceret den 11. september 2012
iPads kræver ny (i)plads
Traditionelle undervisningslokaler hæmmer nye digitale undervisningsmetoder. Bornholms Efterskole tager konsekvensen. Læs mere.
Publiceret den 11. september 2012
Hvis rummet kunne tale
Byg aldrig om eller til, før både lærere og ledelse har forholdt sig til skolens pædagogik. Ellers bliver det nemt 'same shit, different hat'. Sådan lyder rådet fra både forsker og arkitekter. Læs mere.
Publiceret den 11. september 2012
Linjefag gav Tine nye øjne
En urolig elev kan frustrere lærere til hudløshed. Men adfærden kan være et signal om, at klassen har feber, siger Tine Sjørup, der tilhører første generation af lærere med linjefag i specialpædagogik. Læs mere.
Publiceret den 04. september 2012
FSL besøgte ministeren
FSL's ledelse mødtes igår med undervisningsminister Christine Antorini og drøftede blandt andet linjefag og finanslov. Læs mere.
Publiceret den 22. august 2012
Nu skal folk altså have hjælp
Sammen med en række andre fagforeningsformænd opfordrer FSL-formand Uffe Rostrup i Politiken regeringen til at justere dagpengereformen. Læs mere.
Publiceret den 22. august 2012
Ny nordisk skole
UFFES UFORBEHOLDNE: Alle aktørerne omkring ny nordisk skole skal sluge kameler, hvis projektet skal blive en succes, skriver FSL's formand. Læs mere.
Publiceret den 20. august 2012
Husk elevernes hukommelse
Siden opgøret med den sorte skole og udenadslæren har hukommelse stået i lav kurs, men nu viser forskning, at evnen til at fastholde og genkalde informationer spiller en helt afgørende rolle for læring og akademisk succes. Læs mere.
Publiceret den 20. august 2012
Alt kan fortælles
De nordiske og græske sagn om guder og helte hjælper børnene med at for¬stå livet. Derfor er de obligatoriske som mundtlige fortællinger i 1. og 2. klasse på Odense Friskole. Læs mere.
Publiceret den 06. august 2012
Vejlegården er vores kamp
UFFES UFORBEHOLDNE: Konflikten på Vejlegården åbenbarer en udfordring for FSL og resten af den etablerede fagbevægelse: at synliggøre, hvad det er, vi kan i forhold til "de gule" fagforeninger, skriver FSL's formand. Læs mere.
Publiceret den 18. juni 2012
Gode vibrationer
Der blev markeret bred politisk opbakning til de frie skoler på skoleorganisationernes debatmøde om frie skoler. Læs mere.
Publiceret den 11. juni 2012
Kun tørre tårer herfra
UFFES UFORBEHOLDNE: Sammenbruddet i forhandlingerne om en trepartsaftale betyder, at vi stadig kan forhandle overenskomster uden at skulle implementere en masse tiltag, som er blevet aftalt i en trepartsaftale, skriver FSL's formand. Læs mere.
Publiceret den 21. maj 2012
Foreningen talte om sig selv
Det var især inderkredsen, der mødte frem for at debattere, hvordan Frie Skolers Lærerforening skal udviklede sig. Frie Skoler deltog i mødet i Roskilde. Læs mere.
Publiceret den 10. maj 2012
Fra flippet til hot
Vi skal frem til en dybere forståelse af, hvad der egentlig sker, når vi får gode ideer. Det mener Lars Geer Hammers¬høj, som de sidste tre år har forsket i kreativitet og nu arbejder på at lave kreativitetstest. Læs mere.
Publiceret den 10. maj 2012
Skolehaver i vækst
Interessen for skole-haver spirer landet over, og ideen om at bruge haven som læringsrum er en del af en internatio¬nal trend, der står stærkt i storbyer som London og Berlin. Læs mere.
Publiceret den 02. maj 2012
Antorini på udebane
Friskoler, der opstår, når folkeskoler lukker, er ikke rigtige friskoler, mener undervisnings- ministeren, som kom i strid modvind på Dansk Friskoleforenings landsmøde. Læs mere.
Publiceret den 27. april 2012
FSL laver arbejdsmiljøuddannelse
Skoleforeningerne og Frie Skolers Lærerforening (FSL) er gået sammen om at etablere ”den obligatoriske arbejdsmiljø- uddannelse” målrettet lærere fra de frie skoler. Læs mere.
Publiceret den 20. april 2012
Ud af fjerene
Hvordan motiverer man efterskoleelever til at møde til tiden, med mad i maven og klar til at blive undervist? På Frijsenborg Efterskole sender de dem ud på en tidlig løbetur. Læs mere.
Publiceret den 29. marts 2012
Man læser da for hunde
Børn med læsevanskeligheder gør ofte store fremskridt, når de læser for en hund. I Fredericia er Danmarks første projekt med specialtrænede læsehunde netop løbet af stabelen. Og resultaterne ser lovende ud. Læs mere.
Publiceret den 29. marts 2012
Svævelærere griber 'bogdropperne'
Læsevejlederne på Frederik Barfods Skole fik for tre år siden lov til at indgå som ’svævelærere’ to timer om ugen for at styrke danskundervisningen på især mellemtrinnet. Ordningen har været så stor en succes, at den nu er blevet permanent. Læs mere.
Publiceret den 29. marts 2012
Læring på stribe
Tag tegneserierne ind i varmen og ind i klasserne. Ikke bare som appetitvækkere, men også som kildemateriale og værker, der kan analyseres, opfordrer seminarielærer. Læs mere.
Publiceret den 29. marts 2012
Da ukendskab blev til kendskab
Motivet var både nysgerrighed og ønsket om at nedbryde fordomme, da et stort antal ledere fra Danmarks Privatskoleforening besøgte Den frie Lærerskole i Ollerup. Læs mere.
Publiceret den 22. marts 2012
Kampvalg i kreds 9
Hans Erik Hansen vandt den skriftlige afstemning om, hvem der skal afløse Inge-Lise Jensen som kredsformand i kreds 9 og medlem af hovedbestyrelsen. Læs mere.
Publiceret den 20. marts 2012
Folkeskolen skal tales op
Skytset blev ikke rettet mod privatskolerne men mod politikerne i paneldebatten ”Privatskoler kontra folkeskolen” på Skolemessen 2012. Læs mere.
Publiceret den 09. marts 2012
Antorini mødtes med vennerne
Børne- og undervisningsminister Christine Antorini (S) fastslog på Efterskolernes årsmøde i Nyborg, at 10. klasse er kommet for at blive. Læs mere.
Publiceret den 07. marts 2012
Telefonerne er lukket fredag
Fredag den 9. marts er telefonerne på sekretariatet undtagelsesvis lukket, da dagen er afsat til at gennemgå og drøfte den netop afholdte arbejdspladsvurdering(APV). Læs mere.
Publiceret den 06. marts 2012
Der skal være mere plads til de ressourcesvage
Inklusion og sociale taxametre var i fokus i Troels Borrings beretning på efterskolernes årsmøde. Fint, synes ministeren, som imidlertid mente, at efterskoleformen var blevet tilstrækkeligt tilgodeset økonomisk. Læs mere.
Publiceret den 06. marts 2012
Tjenesteattest
FSL og Efterskoleforeningen har genopfrisket og simplificeret vores fælles tjeneste- og anciennitetsskema. Læs mere.
Publiceret den 05. marts 2012
En trussel mod lærerarbejdet
DEBAT. FSL vil vi ikke stiltiende se på, at man bevidst giver dele af lærerarbejdet til en anden gruppe af medarbejdere på dårligere løn- og ansættelsesmæssige vilkår, skriver FSL-formand Uffe Rostrup som svar på Nicoline Enemarks debatindlæg ”Undervisningsassistenter – ja tak” i sidste nummer. Læs mere.
2 kommentarer
Publiceret den 05. marts 2012
Få besøg af FSL
Frie Skolers Lærerforening tilbyder at tage ud på 10 skoler for at motivere og hjælpe skoler i gang med at etablere samarbejdsudvalg/MIO. Læs mere.
Publiceret den 29. februar 2012
Undervisningsassistenter - ja tak!
DEBAT. Hvorfor ikke vælge det progressive svar: Undervisningsassistenter, ja tak, og i samme åndedrag tilføje en skarpskåren forventning om, at assistenterne ikke må kombineres med besparelser, skriver lærer og TR Nicoline Enemark. Læs mere.
Publiceret den 29. februar 2012
Fleksjobber – se dig for!
Siger man som fleksjobber ja tak til et fristende tilbud om udbetaling af indbetalte efterlønsbidrag, mister man sin ret til fleksydelse. Læs mere.
Publiceret den 27. februar 2012
Vinni giver møderne bank
»Mere end nogensinde er det vigtigt at sikre, at tiden, vi bruger på møder, bliver brugt rigtigt«, siger viceskoleleder Vinni Mouritsen. Hun blev ansat på Stenhus Kostskole efter en karriere i den finansielle sektor – og fik et mødekulturchok Læs mere.
Publiceret den 27. februar 2012
Hvem er du, når du ikke længere er lærer?
Elisabeth Berg gik i 2008 på pension efter 37 år som lærer på Sdr. Nærå Efterskole. I dag arbejder hun som volontør for HopeNow – en organisation, som støtter handlede kvinder. Sidste år skaffede hun godt 100.000 kr. til sagen. Følg Elisabeth Bergs projekt og hendes blog på www.griblivet.dk. Læs mere.
Publiceret den 24. februar 2012
Skoler og uddannelse i medierne
Opdateret fredag: Med et særligt blik på de frie skoler følger fsl.dk hvad medierne skriver om skole og uddannelse og giver dig et overblik her på siden. Læs mere.
Publiceret den 14. februar 2012
Ti friskoledrømme på grund
Knap en fjerdedel af de frie skoler, som var anmeldt til næste skolerår har givet op. Det er svært for forældre at oprette frie skoler ifølge Dansk Friskoleforenings formand. Læs mere.
Publiceret den 10. februar 2012
Antorini: Frie skoler er gode til at kombinere teori og praksis
Frie Skoler satte i nr. 9/2012 fokus på skoleassistenterne og deres rolle på de frie skoler. I dette interview fortæller Børne- og Undervisningsminister Christine Antorini (S) om forskellige faggruppers samarbejde i skolen. Christine Antorini går ikke ind i en fagpolitisk diskussion om overenskomstforhold og faggrænser, men forholder sig til det pædagogiske: Hvilken betydning har det for børnene og undervisningen, at de møder voksne med en mere praktisk, musisk eller kreativ baggrund end den, de fleste lærere har? Læs mere.
Publiceret den 08. februar 2012
Velkommen til det nye fsl.dk
Frie Skolers Lærerforening (FSL) lancerer i dag sin nye hjemmeside, hvor foreningens blad, Frie Skoler, nu også er flyttet ind Læs mere.
Publiceret den 26. januar 2012
Uffe Rostrup i debat på DR
FSL's formand, Uffe Rostrup, stillede den 25.januar op til debat med Anne Vang, socialdemokratisk børne- og ungeborgmester i Københavns Kommune Læs mere.
Publiceret den 19. januar 2012
Yoga styrker eleverne
Luk øjnene, og vær opmærksom på din vejrtrækning«, siger Heidi Sivesgaard og sætter sig bedre til rette på sin yogamåtte. Hun lukker øjnene. Læs mere.
Publiceret den 03. januar 2012
Fyrede lærere fik ret igen
Sager om brud på loven om ligebehandling kan godt behandles af domstolene og Ligebehandlingsnævnet, ifølge Østre Landsret. Dermed tabte Skamby Friskole endnu en omgang i den kamp, skolen kæmper mod to tidligere ansatte. Læs mere.
Publiceret den 23. december 2011
TR Nyhedsbrev 16
Tillidsrepræsentanter og medlemmer af Frie Skolers Ledere har netop modtaget det 16. nyhedsbrev i år. Læs det neden for. Læs mere.
Publiceret den 12. december 2011
Han springer for et godt liv
Riyad Dommariya var en af de Vollsmose-drenge, betjentene i Odense kendte alt for godt. Men da det så aller værst ud, fik han en chance til: Han sagde ja til at tage på Vestbirk Musik- og Sportsefterskole, og det forandrede hans liv. Læs mere.
Publiceret den 12. december 2011
Lad ikke teknikken styre skolen
Skoler bør overveje, om de er interesseret i at ændre skolens undervisningskultur, inden der investeres i smartboards og tablets, lyder det fra forskere Læs mere.
Publiceret den 01. december 2011
Ny sekretariatschef
Henrik Wisbech overtager i dag styringen af Frie Skolers Lærerforenings sekretariat. Læs mere.
Publiceret den 30. november 2011
Bliv en bedre praktikvejleder
Har du tre dage, har du nu også chancen for at udvikle dig og blive en endnu bedre praktikvejleder. Du skal bare tilmelde dig det nye praktikvejlederkursus, som Frie Skolers Lærerforening (FSL) og Danmarks Privatskoleforening udbyder i samarbejde med University College Sjælland. Læs mere.
Publiceret den 28. november 2011
Del dine ideer med ministeren
I en nye Facebook-kampagne beder børne- og undervisningsminsiter, Christine Antorini, om gode råd og ideer til, hvordan uddannelsessystemet kan gøres bedre. Læs mere.