Løn og forhandling

Seks år på forkert løntrin løb op i 250.000 kroner

Frie Skolers Lærerforening opdagede, at Tina Lund havde været på det forkerte løntrin i seks år. En fejl, som endte med at give Tina Lund over 250.000 kroner i efterbetalt løn og pension.

Heldigvis får de flest lærere, den løn de skal have, men når konsulenter i Frie Skolers Lærerforening tjekker medlemmernes lønsedler, er der fejl i cirka hvert fjerde tilfælde.

Når konsulenterne opdager fejl på lønnen, hjælper de medlemmet med at rejse et eventuelt krav overfor skolen og følger sagen til dørs. Ofte er der tale om et mindre beløb, medlemmet har til gode, men for Tina Lund viste fejlen sig at give hende en økonomisk mulighed for at gentænke hele sit arbejdsliv.

Sagen startede, da Tina Lund blev afskediget på grund af længere tids sygdom. I forbindelse med afskedigelsen fik Tina Lund rådgivning fra Frie Skolers Lærerforening, og sammen med en juridisk konsulent gennemgik hun alle kontrakter og lønsedler for de seneste 17 år, hun havde været ansat på efterskolen.

På en af lønsedlerne stod en ansættelsesdato, som lå mange år efter, at Tina Lund var begyndt på efterskolen. Det stod hurtigt klart, at der var noget helt galt. I stedet for at være steget i løntrin hvert fjerde år havde Tina Lund været på samme løntrin i ni år.

Jeg har simpelthen ikke tjekket mine lønsedler, fordi jeg da troede på, at min arbejdsgiver selvfølgelig ville mig det bedste, og selvfølgelig sørgede for, at jeg fik den rigtige løn

Tina Lund

I første omgang ville hun dog ikke have, at Frie Skolers Lærerforening skulle gå videre med sagen, husker Tina Lund:

»Situationen var anspændt nok. Men så gjorde konsulenten mig opmærksom på, at det altså ikke var småpenge. Det var jo over 110.000 kroner bare for de seneste fem år,« siger Tina Lund.

Forældet krav. Eller hvad?
Netop det med de fem år skulle vise sig at blive en udfordring. Der er nemlig fem års forældelse på den slags fejl, så beskeden fra skolen var i første omgang klar: Tina Lund havde kun krav på at få den løn, hun manglede for perioden 2016-2019. Årene før ville den ikke betale for.

Frie Skolers Lærerforening tog derfor sagen videre i det fagretslige system og argumenterede for, at der var ti års forældelse, fordi lønsedlerne var så komplicerede, at Tina Lund ikke umiddelbart selv kunne have gennemskuet, at der var sket fejl.

Det endte med et forlig, hvor Tina Lund fik yderligere 140.000 kroner for den manglende løn for 2013 til 2016. I alt fik Tina Lund derfor 250.000 kroner, og selvom hun er glad for, hvordan det hele endte, ville hun meget hellere have haft, at hun havde fået styr på det med lønnen langt tidligere.

»Jeg ville ønske, at jeg for mange år siden, havde sat mig ind i, hvad det var, fagforeningen kunne gøre for mig. Jeg opdagede det på den hårde måde, og det havde ikke været nødvendigt, hvis jeg var mødt op til de lønmøder eller havde sendt min lønseddel ind til tjek«, siger Tina Lund.

Hun har med hjælp fra den store udbetaling indrettet sit hjem til at kunne tilbyde hesteassisteret terapi, købt en særlig hest og tilmeldt sig en diplomuddannelse i psykisk rideterapi. I fremtiden er planen, at hun skal arbejde på deltid og ellers arbejde i sin egen virksomhed, hvor hun vil hjælpe sårbare og stressramte mennesker igennem samvær med heste.

»Jeg har forandret mig af hele den her proces, og jeg er kommet ud af det, som et andet menneske. Og pengene har gjort, at jeg kan vende alt det negative til noget positivt og bruge det til at hjælpe andre«, siger Tina Lund.

Prøv lønberegneren på fsl.dk

Som medlem kan du logge på den lukkede del af foreningens hjemmesiden. Her finder du masser af online rådgivning og guides til blandt andet barsel og arbejdstid. Du kan også prøve lønberegneren, som hjælper dig til at tjekke, om din løn er korrekt. Du finder værktøjet på fsl.dk/beregn.

Når konkursen rammer:

Lisbeth Poulsen mødte en juridisk engel

Da Lisbeth Poulsens arbejdsplads gik konkurs, trådte juridisk konsulent Inge-Marie Huusmann Pedersen til, så medlemmerne fik deres løn

Læs Lisbeths historie