Arbejdsrelateret stress

En god trivsel er en god forudsætning for et godt arbejdsmiljø. Din skole skal lave en indsats for at identificere, forebygge og håndterer arbejdsrelateret stress. Det fremgår af overenskomsten.

Det betyder blandt andet, at din og dine kollegers tilfredshed og trivsel skal måles hver tredje år. Det sker ofte som en del af den psykiske arbejdspladsvurdering (APV). Og overenskomsten fastslår, at skolen skal lave en indsats for at undgå, at du og dine kolleger bliver udsat for mobning, chikane eller vold.

  • Hvad kan du gøre for at undgå stress?

    Det er ikke altid, andre mennesker kan se eller fornemme på dig, at du er stresset. Det er vigtigt, at du tager et medansvar for din egen stressforebyggelse og: 

    • selv overvejer, om du kan ændre det, der stresser dig
    • taler med andre om det, der stresser dig
    • siger det til din leder, hvis du oplever, at du er ved at blive stresset, har for mange eller vanskelige opgaver eller har svært ved at prioritere

    Det er nødvendigt at lære at sige fra, men også at sige til, når du har brug for at andre støtter, hjælper eller tager over.

    Prøv at organisere og gennemtænke din arbejdsdag. Tag dig tid til at prioritere, og mind dig selv om, at du ikke kan nå alt. Derfor er det vigtigt at fokusere på det vigtige – ikke kun på det, der haster.

    På arbejdspladsen kan I også støtte hinanden i at sørge for, at I ikke ”stresser op” men husker at holde pauser og støtter hinanden i også at fokusere på det, I når og gør godt.

    Og sidst, men ikke mindst. Hold fri, når du har fri og hold ferie, når du har ferie. Det er vigtigt, at du husker at lave frirum, hvor du ikke kan kontaktes og ikke læser mail eller tager telefonen. Det er afstressende at opleve noget andet end til dagligt, blive inspireret og underholdt.

  • Hvis du får sygefravær på grund af stress

    Du kan få så kraftige symptomer af presset på skole, at du ikke kan gå på arbejde. Bliver du sygemeldt på grund af stress, bør du opsøge din egen læge. En sygemelding på grund af stress giver ofte anledning til mange spørgsmål, så det kan være en god ide at læse om, hvordan du bør forholde dig ved sygefravær.

    Læs mere

  • Tilbage til arbejdet efter stress

    Når du får det bedre og vender tilbage til din arbejdsplads, giver det oftest en hurtigere tilbagevenden, hvis du starter op på nedsat tid, som er tilpasset de ressourcer, du har til rådighed.

    Du kan stadig have svært ved at huske. Du kan også være særlig støjfølsom og have svært ved at holde fokus på den opgave, du er i gang med.

    Tager skolen og dine kolleger hensyn til dig og dine begrænsning, vil dine symptomer normalt langsomt forsvinde.

    Det er en god ide at være i tæt kontakt med tillidsrepræsentanten under processen med at vende tilbage til arbejdet.

    Du kan også få rådgivning om stress, sygefravær og tilbagevenden hos Frie Skolers Lærerforening.

  • Er stress en arbejdsskade?

    Sygdom, som opstår efter længere tids arbejdsmæssig belastning, kan være en arbejdsskade og kaldes en erhvervssygdom. Hvis stressen er udløst af én konkret og voldsom begivenhed, er der tale om en ulykke i stedet for en erhvervssygdom. 

    Det er normalt din egen læge, som anmelder en erhvervssygdom pga. stress. Du kan selv anmelde erhvervssygdommen til Arbejdsmarkeds Erhvervssikring.

    Frie Skolers Lærerforening kan rådgive dig om, hvordan sager anmeldelse og efter konkret vurdering støtte dig under behandlingen af din arbejdsskadesag. Læs mere

  • Der findes krisehjælp

    Du kan få brug for krisehjælp, når det arbejdsmæssige pres begynder at give dig fysiske og psykiske symptomer.

    Hvis skolen ikke sørger for, at du får krisehjælp, når du har brug for det, kan du kontakte Frie Skolers Lærerforening på tlf.: 87 46 91 10.

    Som medlem af Frie Skolers Lærerforening kan du ringe til Falck Healthcare døgnet rundt på 70 10 20 12.

Kontakt FSL

Ring til os

Vi sidder klar til at hjælpe dig alle hverdage fra kl. 9.30-15.30 (fredag kl. 12.00-14.30) på tlf. 87 46 91 10

Skriv til os

Send mail   Udfyld formular

Vil du sende personfølsomme oplysninger? Læs mere