Tre trin til at lande en overenskomst for højskolelærerne

Som højskolelærer arbejder du uden overenskomst. Endnu. Målet for Frie Skolers Lærerforening er at forhandle en overenskomst på dine vegne

D 4. september 2020

Højskolelærer

1: HØJSKOLELÆRERNE OPTAGES I FRIE SKOLERS LÆRERFORENING
Da Frie Skolers Lærerforening den 20. maj 2020 besluttede at optage højskolelærere som medlemmer, tog højskolelærerne det første skridt på vejen mod det store mål: en overenskomst. Højskolelærerne er den eneste statslige faggruppe i Danmark, som ikke er overenskomstdækket og dermed ikke en del af den danske model.

2: HØJSKOLELÆRERNE VINDER RETTEN TIL AT TEGNE OVERENSKOMST
Den dag, hvor halvdelen af lærerne på de danske folkehøjskoler er medlemmer af Frie Skolers Lærerforening, indleder Frie Skolers Lærerforening forhandlinger med ministeriet om at overenskomstdække højskoleområdet. Der kan først tegnes overenskomst for et område, når mere end halvdelen af de ansatte er medlemmer af den samme faglige organisation. Hovedbestyrelsen forventer at nå målet i løbet af 2022.

3: HØJSKOLELÆRERNE FÅR EN OVERENSKOMST
Når højskolelærerne får en overenskomst, får de aftalte forhold omkring deres løn- og arbejdstidsforhold. Målet med en overenskomst er at sikre en fornuftig ramme om ansættelsesvilkårene generelt. Det handler om at sikre en fornuftig bund, så lærerne kan holde til at arbejde som højskolelærere hele livet, og så højskolearbejdet ikke kun bliver lærere, der ikke har familie eller andre forpligtelser.

Med en overenskomst vil lærerne på højskolerne kunne vælge en tillidsrepræsentant. Tillidsrepræsentanten vil som en lokal ekspert være med til at sikre, at skolen overholder de indgåede aftaler om løn, arbejdstid, hvile- og fridøgnsbestemmelserne m.m. Og tillidsrepræsentanten kan være med til at sikre et godt og tillidsfuldt samarbejde på skolen og dermed et godt arbejdsmiljø.

Tillidsrepræsentanten kan – afhængigt af overenskomsten – indgå lokale aftaler om løn- og arbejdstid, så forholdene tilpasses den enkelte skoles særlige forhold, tradition og værdier. Tillidsrepræsentanten og medlemmerne vil samtidig udvikle et fagpolitiske fællesskab på højskolen. 

Med en overenskomst bliver højskolelærerne omfattet af det fagretlige system. Det betyder blandt andet, at det bliver lettere at løse uenigheder lokalt og at samarbejde om udviklingen af en god skole.

 

 

deltag i debatten