10. klasse er ikke problemet – det er en del af løsningen

'Monica mener' er formand for Frie Skolers Lærerforening Monica Lendal Jørgensens faste blogindlæg.

D 3. maj 2023

af Monica Lendal Jørgensen, Formand for Frie Skolers Lærerforening

Klokken 11 i dag – onsdag den 3. maj – fremlagde Reformkommissionen sine tanker om fremtidens uddannelser – herunder forslaget om totalt at afskaffe 10. klasse.

I Frie Skolers Lærerforening tager vi skarpt afstand fra forslaget, og vi vil kæmpe indædt imod det. For det er et helt på månen-mærkeligt forslag. Forslaget rammer ikke skiven. Ikke engang månen.

For det første løser forslaget ikke de problemer, som Reformkommissionen helt korrekt identificerer. Der er intet belæg for, at afskaffelsen af 10. klasse vil øge arbejdsudbuddet og reducere det, som Mette Frederiksen nu kalder potentialegruppen: de 42.000 unge, som hverken har et job eller en uddannelse, når de fylder 25 år.

For det andet fordi forslaget vil øge det største og mest presserende problem, vi har: problemet med de unges trivsel.

Mange unge tager i dag et ekstra skoleår efter 9. klasse. Helt præcis 40.000 unge vælger 10. klasse – 24.000 af dem tager den tiende klasse på en efterskole, mens knap 2.500 tager tiende på en fri grundskole.

De unge har mange forskellige motiver for at vælge 10. klasse. Nogle tager 10. klasse for at styrke deres faglighed, mens andre igen tager 10. klasse for at modnes, personligt og socialt.

Alle de valg er legitime. Alle de valg er udtryk for behov i ungdomsgruppen. Og ingen af de behov tages alvorligt i Reformkommissionens rapport.

Hvis regeringen lytter til det, Reformkommissionen hvisker dem i ørerne, vil det øge trivselsproblemet. Og jeg tror, at det i sidste ende vil betyde, at flere falder fra på uddannelserne, fordi de unge ikke har haft tid til at gøre sig klar til at tage det vigtige livsskridt.

Det er komplekst og svært at være ung i dag. Vi bliver nødt til at lytte til dem og deres behov frem for udelukkende at styre efter erhvervslivets behov.

Naturligvis kan vi gerne drøfte, hvordan vores skole- og uddannelsestilbud skal se ud. Men det vil være en fejl, hvis regeringen lytter til Reformkommissionen og hælder 10. klasse ud med badevandet.

Når 40.000 unge vælger 10. klasse, er det en succes. Det er udtryk for et behov. Tag det alvorligt.

deltag i debatten